Руснаците превзеха най-голямата АЕЦ в Европа

Пожарът в най-голяма АЕЦ в Европа – Запорожката, е загасен, съобщиха световните агенции. Той избухна тази нощ, когато руските войски започнаха атака срещу Енергодар, град на левия бряг на Днепър, край който се  намира централата. Горяха помещенията на учебния и на лабораторно-битовия корпус. Административният корпус е повреден, но не гори.

По-късно украинските власти, цитиране от Би Би си, признаха, че руските военни части са превзели АЕЦ, като добавиха: „Оперативният персонал наблюдава състоянието на енергоблоковете“. 

Радиационното състояние е в нормата, пожарът не е засегнал важно оборудване. Заради бойните действия в района на АЕЦ дълго време не са могли да влязат пожарни коли, но след това са били допуснати 40 пожарникари и 10 машини. Пожарът се е разпростирал върху 2 декара със сгради.

Преди това е започнала престрелка около 1-и блок, който обаче не работи тъй като е в планов ремонт. 

Чеченските бойци на Кадиров са влезли на територията на централата и там се води бой с украинската национална гвардия. Има ранени, съобщава кметът на Енергодар. Впоследствие престрелката също е прекратена. Чеченците са били с БТР и автомобили, не е имало танкове.

Правим всичко възможно, но ядрената безопасност на АЕЦ е нарушена, в централата се водят бойни действия. Реакторите са в опасност, заяви шефът на централата.

Министърът на енергетиката на Украйна проведе телефонен разговор с министърът на енергетиката на САЩ с молба да не допуска ядрена катастрофа. По-късно разговаряха президентите Байдън и Зеленски.

Джо Байдън  призова Москва да спре военните действия в района на АЕЦ, а канадският премиер Джъстин Трюдо каза, че „ужасяващата атака“ на Русия по централата „трябва да се прекрати мигновено“

Бригтанският премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания иска спешна среща на Съвета за сигурност на ООН.

В момента в запорожката АЕЦ работи само 1 от 6-те реактора – 4-и. В началото на атаката бе спрян 3-и блок. 

НЯМА ПОВИШЕНА РАДИАЦИЯ 

„Изключително притеснително е, че се водят такива ожесточени битки в близост до атомните централи. Но искам да успокоя българските граждани, че радиация няма“, коментира пред bTV министърът на екологията Борислав Сандов. Той допълни, че вятърът в момента е в посока северозапад- югоизток, но надежтите са да няма никаква авария. Сандов припомни, че на сайта на екоминистерството има линк към радиационната карта на Европа и гражданите, които се интересуват, могат да получават актуална информация от нея. 

Засега няма да има евакуация на 50-хилядния Енергодар, който бе атакуван вчера от 100 единици руска бойна техника. Кметът на града смята, че това е началото на колоната, която превзема района на север от Крим. https://cdn.iframe.ly/api/iframe?card=small&url=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2Fnexta_tv%2Fstatus%2F1499404517439426563%3Fs%3D20%26t%3DbCdQrZoZqNI6rf8_M5iOwg&key=a055e2b2bd8ad68567c9e6f5cba3f81a&v=1&app=1

Стотици местни жители застанаха на пътя на военните колони: 
 https://cdn.iframe.ly/api/iframe?card=small&url=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2FMakMykhailo%2Fstatus%2F1498978896817139720%3Fs%3D20%26t%3D_uJF4z2FAuxyW3yXZn-_5w&key=a055e2b2bd8ad68567c9e6f5cba3f81a&v=1&app=1

СЕГА 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram