Русия удари база на украинската армия край границата с Полша

Най-малко 35 души са били убити, а 134 – ранени, при руските въздушни удари, поразили днес военната база в украинския град Яворов, близо до полската граница, съобщи ръководителят на Лвовската областна администрация Максим Козицки, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

Предишните данни бяха за девет убити и 57 ранени.

През последните години базата, която се намира на около 40 километра северозападно от град Лвов и на 25 километра от границата с Полша, се е използвала като полигон за учения на украинските сили, обучавани от чуждестранни инструктори, главно американци и канадци, отбелязва АФП.

В поразената при удара база в Яворов, която се намира близо до полската граница, работят чуждестранни военни инструктори,

каза по-рано днес украинският министър на отбраната Олексий Резников, цитиран от Ройтерс. Не е ясно дали някой от тях е бил на мястото по време на атаката.

„Русия атакува Международния център за поддържане на мира и сигурността близо до Лвов. Там работят чуждестранни инструктори. Информацията за жертвите се изяснява“, посочи Резников в пост в интернет.

„Това е нова терористична атака срещу мира и сигурността близо до границата с ЕС-НАТО.

Трябва да се действа за спирането на това. Затворете небето!“, призова министърът, цитиран от Франс прес. С този призив Резников повтори искането на Киев за създаване над Украйна на зона, забранена за полети, което НАТО отказва да направи, опасявайки се от разрастване на конфликта.

Според ръководителя на Лвовската областна администрация руски самолети са изстреляли около 30 ракети срещу Международния център за поддържане на мира и сигурността в Яворов, но някои от тях са били прехванати.

За момента Ройтерс не може да провери информацията чрез независими източници.

Кремъл не е отговорил засега на молбата за коментар за ракетния удар толкова близо до границата с НАТО, посочва агенцията.

Кореспонденти на Ройтерс са видели 19 линейки с включени сирени да се движат по път от базата в Яворов.

Междувременно кметът на друг град в Западна Украйна – Ивано-Франковск, на около 100 км от Лвов – съобщи за нанесен рано тази сутрин въздушен удар по летището на града, посочва АФП.

Експлозиите тази сутрин се дължат на удар срещу летището. В момента установяваме фактите, написа в страницата си във Фейсбук кметът Руслан Марцинков.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram