Украински части удариха с ракети центъра на Донецк, има загинали мирни граждани, сред които и деца

Тази сутрин украински наказателни части са ударили с ракети центъра на Донецк, съобщиха руски медии.

Кметът на града Алексей Кулемзин съобщи, че в столицата на ДНР до сградата на правителството е свалена украинска ракета „Точка-У“. Отломките ѝ са нанесли ужасни поражения.

От Щаба на териториалната отбрана на ДНР дадоха данни за загинали мирни жители.

„По предварителни данни става въпрос за 20 загинали и 9 ранени“, гласи съобщението.

Ръководителят на ДНР Денис Пушилин уточни, че сред загиналите има и деца.

Денис Пушилин обясни още, че свалената ракета „Точка-У“ е била с касетъчен заряд, забранен от конвенция на ООН.

„Успяхме да я свалим, отломките нанесоха ужасни поражения, най-страшното е гибелта на мирно население – 20 загинали (по предварителни данни)… Ако беше ударила целта си, радиусът на пораженията щеше да бъде 500 метра — нищо живо нямаше да остане„, изтъкна Пушилин.

На мястото работят спасители, на ранените се оказва медицинска помощ. Здравното министерство на републиката съобщи, че в болници са откарани 18 ранени.


Очевидци съобщават, че в резултат на удара в центъра на Донецк са загинали водач и пътник в лек автомобил и няколко души пасажери в автобус на градския транспорт.

Според официалния представител на Народната милиция на ДНР Едуард Басурин артилерийските подразделения на украинските части продължават умишлено да нанасят удари по жилищните квартали на населените места в републиката.

За изминалото денонощие украинските националисти са изстреляли 177 снаряда и мини по 15 населени места на ДНР.

В резултат на украинската агресия има жертви сред мирното население, четирима са ранени. Повредени са 22 жилищни сгради и пет обекта на инфраструктурата.

На донецкото направление украински диверсанти са извършили атака срещу Авдеевския коксохимически завод, в резултат от което е избухнал пожар. Погасяването на пожара е затруднено поради блокирането на подстъпите към завода от страна на подразделенията на паравоенната украинска организация „Десен сектор“ и украински въздушно-десантни части.

На мариуполското направление частите на ДНР, рискувайки живота си, са успели да евакуират общо 86 души, сред които 15 деца.

Говорителят на Народната милиция на ЛНР Иван Филипоненко съобщава, че украинските части продължават терора срещу мирното население, като обстрелва обекти на гражданската инфраструктура и жилищни квартали, които не са военни обекти.

За последното денонощие са обстреляни четири населени пункта в ЛНР. В Новокраснянка е ранено 14-годишно момиче, което е евакуирано в болница с рани от осколки в лицето и рамото.

Вчера властите в ЛНР обявиха, че в освободена територия край населения пункт Папасная (в района на Северодонецк) е открит масов гроб на разстреляни мирни жители от украинските националисти. Много жилищни сгради са разбити – отстъпващата украинска армия сравнява населените места със земята, обявиха още .

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram