Русия прекратява огъня за евакуация на Киев, Мариупол, Харков и Суми

От понеделник сутринта в 10 ч. ще бъде въведено временно прекратяване на огъня в оспорваните градове Киев, Мариупол, Харков и Суми. Това трябва да позволи евакуацията на цивилното население.

През последните дни Русия и Украйна два пъти бяха обявявани зелени коридори за евакуация от Мариупол и Волноваха, които на практика обаче не проработиха, като двете страни взаимно се обвиниха, че ги възпрепятстват. Вчера беше съобщено, че при евакуация на Ирпен са загинали и деца.

Според изявлението на Руските въоръжени сили обявяването на зелен коридор става след молбата на френския президент Емануел Макрон отправена към руския лидер Владимир Путин, които вчера водиха дълъг разговор по телефона.

В публикациите се подчертава, че отварянето на хуманитарните коридори ще се следи внимателно и непрекъснато от въоръжените сили на Руската федерация, включително с помощта на безпилотни летателни апарати.

„Затова предупреждаваме, че всички опити на украинската страна отново да заблуди Русия и целия цивилизован свят, като прекъсне хуманитарната операция уж по вина на Руската федерация, този път са безполезни и безсмислени„, се подчертава в изявлението.

Още вчера вечерта агенция Новости съобщи, че Русия предлага евакуация на украинците и то в Русия. На жителите на Киев е предложено да напуснат страната по коридор до Беларус „с последваща доставка по въздух до Руската федерация“. Маршрутът му ще бъде Киев, Гостомел, Раковка, Сосновка, Иванков, Ораново, Чернобил, Гден (Беларус), Гомел.

От Мариупол са обявени два маршрута за излизане. Първият маршрут е Мариупол, Новоазовск, Таганрог, Ростов на Дон, последван от въздушен, железопътен и автомобилен транспорт до избрани дестинации или временно настаняване. Вторият маршрут е Мариупол, Портовское, Мангуш, заобикаляйки Николское, Република, Розовка, Билмак, Полохи, Орехов, Запорожие.

Бежанците от Харков и Суми се очакват в Белгород.

Засега обаче жените, възрастните хора и децата бягат от руската армия в друга посока – на Запад. Само Полша до този момент е приела близо 1 милион бежанци, а общият им брой достига 1,5 милиона, според оценки на ООН.

На Херсон Русия е предоставила и 140 тона хуманитарна помощ, пишат държавните руски агенции.

В 12-тия ден на войната в Украйна руската армия е нанесла удари по град Николаев. Жителите на Николаев съобщиха, че взривове се чуват във всички квартали на града, а в някои райони няма и електричество. Според информацията от УНИАН жилищните райони на Николаев са обстрелвани с ракетни установки „Смерч“.

Продължават и ударите по втория по големина украински град Харков, където е била повредена телевизионната кула. Излъчването е временно преустановено, съобщи ръководителят на регионалната военна администрация. По данни на украинската служба за вътрешно разузнаване SBU в Харков е бил обстрелван и изследователски център с ядрени материали. Според ТАСС обаче, които се позовават на руското министерство на отбраната украинските тайни служби са искали да взривят съоръжението.

В южната част на страната е извършена ракетна атака от морето по неуточнени „обекти от критичната инфраструктура“ в село Тусли, южно от пристанищния град Одеса.

В Луганска област продължават тежките боеве.

Тази сутрин украинските военни обаче предупредиха, че Русия планира да щурмува украинската столица Киев. Руските войски настъпвали към столицата с танкови и мотопехотни части откъм град Ирпин.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram