Русия изтегля част от военните край границата, Украйна не очаква инвазия утре

Част от военните близо до границата на Русия с Украйна се връщат в гарнизоните си. Това съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. Решението, предизвестено вчера от първия дипломат Сергей Лавров и повишило стойността на рублата спрямо долара, се аргументира с „изпълнение на задачите“ от някои подразделения в Западния и Южния военен окръг.

Руската валута се покачва за втори път през последните 24 часа, след като вчера Лавров каза пред руския президент Владимир Путин, че Москва продължава с дипломатическите усилия за овладяване на кризата, независимо от предупрежденията на Вашингтон за възможна инвазия в близките дни.

По оценки на НАТО Русия беше струпала около 100 000 войници по източната и северната граници с Украйна под предлог за провеждане на военни учения, включително съвместно с Беларус. Очаква се те да продължат до 20 февруари. Някои части от западните и южните области обаче вече са приключили ученията и се връщат.

„Поделения от южния и западния военен окръг, които изпълняваха задачи са започнали придвижване с железопътен и автомобилен транспорт към своите гарнизони”, заяви Конашенков. Войските на Източния военен окръг и Въздушно-десантните восйки, които участват в учението „Съюзническа решимост“, заедно с белоруските въоръжени сили, отработват отблъскване на агресия, съобщи официалният представител.https://www.youtube.com/embed/YbTrMdgrTI8

Украинският президент Володимир Зеленски нямал предвид, че очаква руска инвазия в сряда, а искал да покаже скептичното си отношение към публикациите по темата. Това съобщи междувременно администрацията му в момент, когато Белият дом повтаря възможността за нахлуване „по всяко време“, пазарите реагират, а Съединените щати и Канада усилват подкрепата за страната.

„Казват ни, че 16 февруари ще бъде денят на атаката. Ние ще направим от тази дата ден на единството“, заяви президентът в обръщение към нацията, в което призова украинците да закачат националното си знаме по фасадите на домовете си. „Опитват се отново да ни изплашат, като назовават дата за началото на военни действия.“

Източници: „Дневник“, „Труд“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram