Румънският президент заяви, че няма планове за създаване на „европейска армия“

Европейският съюз не е хронично болен пациент, а един успешен проект, заяви румънският президент Клаус Йоханис след вчерашната среща на лидерите на ЕС в Братислава, предаде информационният сайт Зиаре.
„Мисля, че можем да направим един много важен извод. Въпреки всички тези кризи Европейският съюз не е хронично болен пациент, а един успех“, посочи румънският държавен глава, като отбеляза, че често европейските граждани концентрират вниманието си върху проблемите и придобиват усещането, че целият съюз е „един провал“.
Същевременно държавният глава направи някои уточнения, отговаряйки на журналистически въпроси във връзка с идеята за създаване на „армия“ на Европейския съюз. Той каза, че ръководството на ЕС не предвижда такъв план, а само съществува желание за засилване на координацията между страните членки в областта на отбраната, както и създаването на „генерален щаб“ на ЕС.
„Не сме говорили днес (вчера – бел.ред.) за създаването на европейска армия и в близко бъдеще няма да има такива дискусии. Инициативите, които съществуват в областта на отбраната, не визират създаването на европейска армия. Това е информация, която се появи в медиите, но тя не отразява това, с което се занимава ръководството на ЕС“, посочи Йоханис.
Той уточни, че целта е да се създаде „координационен център за зоните, в които се намесват въоръжените сили на членките на ЕС“. „Никой не възнамерява да създаде нещо паралелно или на мястото на НАТО. НАТО е базата на сигурността за Румъния“, подчерта Йоханис./ БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram