Роскосмос изписа на главния си вход: Камила, ти си просто Космос

Във въпрос на живот и смърт, с исторческо значение, се превърна положителната допинг проба на 15-годишната рускиня Камила Валиева в Пекин. От Роскомос изписаха на главния си вход в нейна подкрепа ”Камила, ти си просто Космос” Камила Валиева заема първо място след кратката програма в Пекин с 82.16 точки.

Дядото на руската фигуристка Камила Валиева е изпратил видео послание, което било показано на тричленния състав на Спортния арбитражен съд, допуснал състезателката от индивидуалния турнир при жените на Олимпийските игри в Пекин.


Според The New York Times, мъжът записал клипа с телефон от купето на автомобил, показвайки пакет с лекарства. Мъжът е заявил, че периодично приема триметазидин, когато получава пристъпи. Според специалистите веществото, намерено в пробата на Камила Валиева се използва при сърдечни проблеми, пишат от БНТ.


Майката на Валиева по време на показанията си в Русия заявява, че дядото придружава тинейджърката на тренировки всеки ден и остава с нея вкъщи, докато майка ѝ се прибере от работа, въпреки че той живее в друг апартамент.


Предположението е, че лекарството за сърце, забранено от Световната антидопингова агенция и предписано на дядото на Камила Валиева, най-вероятно е попаднало в тялото на фигуристката чрез общи кухненски съдове.


Изданието съобщава още, че в пробата на състезателката от декември освен триметазидин са открити още две лекарства, които могат да бъдат използвани за лечение на сърдечни проблеми – хипоксен и ел-карнитин. Последните две субстанции обаче не са забранени.


Ръководителят на Американската антидопингова агенция Травис Тайгарт обяви, че обичайно комбинацията от тези лекарства е насочена към намаляване на умората, повишаване на издръжливостта и ефективността.


Класирането на фигуристките в Пекин няма да бъде считано за окончателно.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram