Решаващ ден преди референдума за името на Македония

Предизборната кампания приключи, агитацията днес е забранена, а милион и 800 хиляди души решават в неделя да приеме ли страната името Северна Македония. Македонският премиер Зоран Заев призова хората да гласуват, а президентът Георге Иванов беше категоричен, че ще бойкотира референдума. Спорът между Атина и Скопие продължава с години и никога решението му не е изглеждало по-близко.

Старата държава с ново име или старата политика на нов глас – това е изборът, пред който са изправени македонци часове преди началото на решаващия референдум за промяна на името. Въпросът, на който те трябва да отговорят в неделя, е „Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с приемането на договора между Република Македония и Гърция?“.

С този договор македонската нация и македонският език ще бъдат признати от цял свят. Това беше основният аргумент на премиера Зоран Заев в кампанията му „Излез ЗА европейска Македония“.

Слободанка Йовановска е дългогодишен кореспондент в Брюксел и години наред отразява буксуването на родината си по пътя към Европа. Сега се надява вотът в неделя да е успешен. Не изключва и вариант да последват предсрочни избори.

Професор Жидас Даскаловски е политолог, приближен до опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Казва, че основният проблем с предстоящия референдум е формулировката на въпроса.

Съпротивата срещу договора с Гърция не означава и съпротива срещу евроинтеграцията, твърди професор Даскаловски. Според него пътят към Европа не минава през споразумение с Атина.

Според привържениците на решаването на спора с Гърция ВМРО-ДПМНЕ тайно подкрепя кампанията „Бойкотирай”. Гораст Станковски е активист на кампанията, която се води предимно в социалните мрежи. Правят агитационни клипове срещу управляващите и ги разпространяват в мрежата. Гораст отхвърля всички твърдения, че кампанията им е финансирана от чужди държави. Единственото, което ги води, е съпротивата срещу Договора с Гърция.

Коя Македония ще победи в неделя не е ясно, но трънливият път далеч не е към края си. Тепърва предстои гласуване на конституционни поправки и болезнена ратификация на договора и в гръцкия парламент.

nova.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram