Режете лихвите и данъците за икономиката: ЕЦБ към европравителствата

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард призова всички правителства в ЕС да окажат финансова подкрепа на своите икономики, за да не станем свидетели на нов икономически спад като преживения през 2008 г. (дошъл в България през втората половина на 2009 г.). Тя е цитирана от Блумбърг – медията на едноименния американски милиардер, който здраво работи срещу преизбирането на Тръмп, даже сам се пробва за кандидат за президент от Демократическата партия. Официалният повод за думите на Лагард е коронавирусът.
Истината е, че основните три европейски икономики – Германия, Франция и Италия и преди него бяха във фактическа рецесия, а „инфодемията“, както я наричат на Апенините покрай вируса, смачка целенасочено основен за Европа отрасъл като туризма – един от много малкото, в които е водеща в света, както и свързания с него транспортен и търговски сектор.
Днес е насрочена специална среща за изработване на сценарии за избягване на „Велика финансова криза“, както паникьорски я определи Лагард. Очаква се на сбирката да бъдат отрязани още лихвите, за да се осигури супер евтино финансиране на банките, така че да има възможност за даване на повече заеми.
Лагард призова европейските правителства за нови фискални – т.е. данъчни стимули за икономиките на техните страни.

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram