Разследването докладва на Путин: Камионът, взривил Кримския мост, се е качил на ферибот от Бургас

Камионът, взривил Кримския мост, е тръгнал от Бургас, където се е качил на ферибот. Това твърдят от руското следствие.

Камионът е стигнал до Батуми в Грузия. След това е бил в Армения. Оттам отново отива в Грузия, следва Северна Осетия, откъдето е преминал в Русия. Именно от там се е качил на Кримския мост и е трябвало да стигне до Симферопол.

Това заяви ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин на среща с президента Владимир Путин в Санкт Петербург. Според него експлозията, станала в събота сутринта, „със сигурност има терористичен характер, това е терористичен акт“.

Бастрикин доложи още на Путин, че първоначалните данни от разследването сочат, че взривът бил организиран от украинските специални служби. Тяхната цел е била „да унищожат основен граждански инфраструктурен обект“.

Ясно. Както току-що съобщихте, няма съмнение, че това е терористична атака, насочена към унищожаване на критично важна гражданска инфраструктура на Руската федерация“каза Путин, а Бастрикин допълни „Точно така“.

А авторите, изпълнителите и клиентите са тайните служби на Украйна“, 
каза още президентът.

„Украинските специални служби и граждани на Русия и чужди държави, които са помогнали за подготовката на тази терористична атака“, отвърна ръководителят на Следствения комитет, докато срещата бе предавана по телевизионния канал „Россия 24“.

Видео, снимки и стенограма на разговора бяха публикувани на сайта на Кремъл.Използваният от Путин израз „критично важна гражданска инфраструктура“ е много близък до текст от негов указ от 2 юни 2020 г. „За основите на държавната политика на Руската федерация в областта на ядреното сдържане“.

В него член 19 описва условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие от Русия.

Третото от тях гласи:
 „в) въздействието на противника върху критично важни държавни или военни обекти на Руската федерация, извеждането от строя на които ще доведе до срив на ответните действия на ядрените сили“.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че са „съвсем невярна постановка на въпроса“ разсъждения за това попада ли експлозията на Кримския мост сред възможностите за задействане на ядрената доктрина.

За да се качи на моста, камионът трябва да мине през щателна проверка. Не е ясно как се е качил тогава на моста.

Много експерти смятат, че мащабите на щетите не могат да бъдат причинени от взрив в камион. Според тях става дума за атака от долната част на моста. Съоръжение като този мост е създадено да издържи много сериозен натиск отгоре и от страни.

Следственият комитет на Русия образува наказателно дело по факта на експлозията на Кримския мост по част 2 на член 205 от Наказателния кодекс „Тероризъм“, каза още Бастрикин, цитиран от пресслужбата на Кремъл. За образуването на делото стана известно няколко часа след експлозията, но следственият комитет не изясни по кой точно член от НК е то.

Образувахме дело по втора част на член 205 „Тероризъм“ и това се потвърждава от данните от началния етап на разследването. Бяха разпитани много свидетели и очевидци, започнаха специални експертизи и до голяма степен са завършени – това са взривно-техническа, генетична, криминалистична“, каза Бастрикин.

Член 205 от Наказателния кодекс на Руската федерация е наречен „Террористичен акт“, а част 2 третира тероризъм, извършен от група лица по предварителен сговор или от организирана група, довел по невнимание до смърт на човек, значителни имуществени щети или настъпване на други тежки последици.

Наказва се с лишаване от свобода от 12 до 20 години с ограничаване на свободата за срок от една до две години.

 Володимир Зеленски посочи от своя страна, че е невъзможно да преговаря с Русия.

“Постоянният тероризъм срещу гражданското население е очевиден отказ на Русия за истински преговори“, каза Зеленски във видеопослание тази вечер.
“Тероризмът на държавно ниво е едно от най-тежките международни престъпления“, заяви той.

Украинският президентски съветник Михайло Подоляк нарече обвинението в тероризъм срещу Киев “твърде цинично дори за Русия“.

“Има само една терористична държава тук и целият свят знае коя е тя“, заяви той в Туитър.

Междувременно „Ню Йорк таймс“ писа, като се позова на високопоставен украински служител,  че взривът е организиран от украниските спецслужби.

За връзка със Службата за сигурност на Украйна (СБУ) по-рано съобщиха и „Украинска правда„, и държавната агенция УНИАН, но до момента не е имало официално потвърждение. Събеседникът на „Ню Йорк таймс“ твърди, че СБУ е заложила бомбата в камиона, който избухна на моста.

„Вашингтон пост“ също цитира високопоставен служител, според когото взрива е дело на украинските служби. Нито един представител на Киев не е поемал официално отговорност; украинският президент Володимир Зеленски се ограничи до това да заяви, че в Крим е „облачно“.

Епицентър.БГ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram