Първи сблъсък в Каталуния – полицията беше спряна пред секция за гласуване

Първи признаци на напрежение се появиха в Каталуния, буквално минути преди да започне официалното гласуване на референдума за независимост.

На заснето от очевидец видео се вижда как тълпа от желаещи да гласуват се противопоставя на опита на сили за борба с безредиците да установят контрол върху секция за гласуване.

Пред друга секция – в училище „Хайме Балмес“ обаче, силите за борба с безредиците, които са на подчинение на централното испанско правителство, успяха да отделят със сила няколко седящи на земята граждани, които препречват пътя към входа.  Всъщност и досега не е ясно колко хора трябва да гласуват, за да е валиден референдумът. Въпросът с избирателните списъци също е абсолютно „Тъмна Индия“ – кой има право да гласува.

Стигна се дотам, че в официалния Twitter профил на Съвета на Каталуния пуснаха съобщение, че всеки може да гласува в която и да е секция, като това беше потвърдено и в официалния Twitter профил на каталунското правителство. Припомняме, че официално в 10:00 часа българско време трябва да започне гласуването на референдума. Той беше обявен за незаконен от испанското правителство, като 1300 от 2315 секции бяха запечатани.

www.actualno.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram