Путин и Обама говорят за Сирия на Бали

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама ще се срещнат на 7 октомври на остров Бали,
където започва форум на най-високо равнище на Организацията за азиатско и тихоокеанско икономическо сътрудничество.
Идеята за двустранната среща е на руската страна и е възникнала по време на подготовката за срещата на АТИС.
„Американците веднага я приеха“, подчерта президентският съветник по външната политика Юрий Ушаков, цитиран от РИА Новости.
Очаква се президентите на Русия и САЩ да обсъдят развитието на обстановката в Сирия
в светлината на постигнатите договоренности и съвместната работа на девте страни в процеса на умиротворяване в арабската държава. Ушаков припомни, че по-рано тази година двамата лидери се срещнаха в рамките на срещата на върха на Г8.
Планирана за септември среща в Москва обаче се провали, тъй като американският президент отказа да разговаря с руския си колега. Мотивите му бяха свързани с разногласията по сирийската криза и бягството в Русия на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън.
Путин и Обама успяха да побеседват за малко на срещата на върха на Г20 в Санкт Петербург.
Възможно е точно тогава те да са набелязали нова среща, допълва РИА Новости.
Ако сега насрочената среща в Бали се проведе, това ще бъдат първите след септемврийския отказ официални преговори между лидерите на Русия и САЩ.
„Ние сме винаги отворени за такива контакти. Отдаваме им голямо значение от гледна точка на възможността да обсъждаме актуалните въпроси на друстранните отношения, както и на външнополитически теми, които са изключително важни за междунродната сигурност и преодоляването на кризи в света“, заяви Юрий Ушаков./BGNews

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram