Протести в Белгия с искане за по-високи заплати

Пореден национален протест организират днес синдикатите в Белгия с искане за осигуряване на доходи, съответстващи на нарасналите разходи на домакинствата. Според синдикатите е необходимо управляващите да намерят средства, както направиха по време на пандемията, за да обезщетят работещите и да помогнат за намирането на начин за достойно съществуване. 

Целта на днешната проява не е страната отново да бъде блокирана, но едва 160 от общо 400 полета по разписание от летище „Завентем“ в Брюксел ще бъдат изпълнени, съобщават местни медии. Очакват се големи смущения в работата на градския транспорт.

Според организаторите не се предвижда участието в протеста днес да бъде толкова масово, колкото през юни, когато в проявата се включиха около 80 000 служители в различни предприятия, защото в предпразничните дни не всички могат да си позволят да спрат работа дори за ден.

Синдикатите настояват политиците да осигурят таван на цените на газа и сметки за отопление и осветление, съобразени с възнагражденията на работниците, отбелязва БТА.

Новини бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram