Правосъдният министър разреши разследване на изборите в САЩ

Американският министър на правосъдието Бил Бар даде зелена светлина в понеделник за началото на разследване за евентуални нередности по време на президентските избори на 3 ноември. Доналд Тръмп твърди, че те са опетнени с „измама“, но без да дава доказателства за това, съобщава BFMTV, позовавайки се на АФП.

Бил Бар, един от най-лоялните на Доналд Тръмп министри, подчерта, че това решение, адресирано до федералните прокурори в САЩ, не показва, че Министерството на правосъдието разполага с доказателства за извършени измами.

„Упълномощавам ви да разследвате съществени твърдения за нередности при гласуването или преброяването на бюлетините преди удостоверяването на изборите във вашата юрисдикция“, пише той в писмото си.

След заповедта на Бил Бар, шефът на отдела за изборни престъпления, който контролира разследването на измами, обяви оставката си, съобщават няколко национални медии.

Разследването на изборни измами е от компетенциите на всеки щат, който установява и контролира спазването на собствените си изборни правила. А Министерството на правосъдието на САЩ обикновено не се намесва в такава ситуация, докато преброяването на гласовете не бъде удостоверено и преброяванията завършени.

Предизборният екип на Доналд Тръмп води съдебни битки в няколко щата, спечелени от Джо Байдън, на първо място в Пенсилвания и Невада, в опит да оспорят резултатите им. Тези битки се ръководят от синовете на Тръмп, посочва BFMTV.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram