Правителството на Великобритания трябва да получи одобрение от парламента, за да започне преговори за излизане от ЕС

Висшият съд на Лондон постанови днес, че британският министър-председател Тереза Мей не може да задейства процедурата за напускане на Европейския съюз без одобрението на парламента, предадоха световните агенции.
Съдът разреши на правителството да обжалва решението пред Върховния съд, който ще разгледа въпроса между 5 и 8 декември.
Министърът на международната търговия Лиъм Фокс заяви, че правителството е разочаровано от решението на Висшия съд.
„Правителството е разочаровано от решението на съда. Страната гласува за излизане от ЕС на референдум, одобрен с нормативни актове на парламента. Правителството е решено да уважава резултата от референдума“, каза той.
„Това постановление повдига важен и сложен правен въпрос и е правилно внимателно да обмислим нещата, преди да решим как да действаме“, заяви Фокс.
Мей казва, че до 31 март ще започне преговори с ЕС за излизане от общността. Тя разчита на кралски прерогатив, който позволява на правителството да прекрати участието на страната в международни договори.
Плановете на правителството за Брекзит бяха оспорени по съдебен път от ищци, които настояват, че излизането от ЕС ще премахне права, включително свободното движение в общността, и твърдят, че това не може да стане без одобрението на британския парламент.
Трима висши съдии постановиха, че „правителството няма властта по силата на кралския прерогатив“ да започне преговори за излизане от ЕС.
Мей възложи на главния прокурор Джереми Райт да отговаря за правния екип, който води съдебната битка срещу подадения иск.
Министър-председателят иска да използва кралския прерогатив, за да задейства процедурата за излизане от ЕС. Прерогативът дава правни привилегии на правителството от името на суверена, като позволява да се вземат решения без гласуване в парламента. Той се отнася за важни и основни въпроси като обявяване на война, издаване на паспорти и преговори по международни договори./БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram