Почина композиторът на „Зорба Гъркът”

Прочутият гръцки композитор Микис Теодоракис е починал на 96-годишна възраст, съобщши електронното издание на в. „Катимерини“.

Композиторът на „Зорба Гръкът“ получи международно признание и вдъхновяваше милиони почитатели в родината си със своята работа, както и с неподчинението си по време на военната диктатура в Гърция (от 1967 до 1974 г.). 

 По време на Втората световна война участва в съпротивителното движение, залавян е и подлаган на разпит от фашистите. В периода на гражданската война (1946 – 1949) е заточен на остров Икария, а след това и в концлагер.

През 1950 г. завършва Атинската консерватория, а от 1954 до 1959 г. учи в Парижката консерватория. Докато живее в Париж, твори усилено. От този период са множество прелюдии, сонати, симфонии и 3 балета. През 1959 г. се завръща в Гърция, но поради политическата си дейност музиката му е забранена, изпратен е в затвор, където лежи 6 месеца, а през 1969 отново попада в концлагер.

След застъпването за него на известни личности по света той напуска Гърция и отново живее в Париж до падането на военната хунта през 1974 г., когато се завръща окончателно в Гърция. През 1980-те и 1990-те е избран като депутат два пъти с Гръцката комунистическа партия (ККЕ) и два пъти с „Нова демокрация“, дори става министър без портфейл в правителството на Константинос Мицотакис.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram