Поредна нощ на протести във Франция

Парижката полиция проведе през изминалата нощ операция по разгонване на демонстрантите от Площада на републиката. На този площад, намиращ се в популярната туристическа зона на френската столица, се провеждаше 16-та поредна акция под лозунга „През нощта на крак“, участниците в която протестират срещу плановете на правителството да извърши реформа на трудовото законодателство в страната, предадоха АФП и ТАСС.

Нощните протестни бдения, като правило, протичат мирно. В района на площада обаче действат няколко радикални леви групировки.

В предишните дни те устройваха погроми в магазини и подпалваха коли, влизаха в остри схватки с полицията, опитаха се да обкръжат намиращия се недалече от площада дом на премиера Манюел Валс, организираха поход към Елисейския дворец – резиденцията на президента.

Започналата през нощта полицейска операция продължава и до момента. Площадът, на който се намираха около 200 души, практически е напълно освободен. За разгонването на демонстрантите бе използват сълзотворен газ. Според френски телевизионни канали по съседните улици, водещи към площада, са възникнали сблъсъци между радикални демонстранти и полицията.

Провокатори сред радикалите хвърляли бутилки и камъни срещу силите на реда. Говори се за четирима леко ранени полицаи, а 22-ма демонстранти са арестувани. Хулигани се опитали да устроят погром в два банкови клона. От началото на събитията на площада на 31 март досега са били ранени 151 френски полицаи, посочи той./ БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram