Полша скъса предсрочно газовите си връзки с Русия

Полските власти прекратиха предсрочно споразумението за доставка на руски газ, въпреки че първоначално планираха да се откажат от доставките едва в края на 2022 г., съобщи пред Полското радио представител на правителството за стратегическата енергийна инфраструктура Пьотр Наимски.

По думите му още на 13 май правителството е взело решение да прекрати споразумението, подписано през 1993 г. „След 30 години можем да заявим, че отношенията между Полша и Русия в газовия сектор вече не са валидни“, каза Наимски, предаде „Настоящее время“.

Полските медии допълват, че според представителя на правителството, целта на Русия е посяването на раздор и нарушаване на солидарността в ЕС.

„Всичко останало са инструменти. Подобно беше и със „Северен поток 2″. Тези, които са по-зависими, се подават. Тези, които са по-малко зависими, се опитват да се измъкнат“, заяви той.

Според Пьотр Наимски участъкът от газопровода Ямал-Европа, по който се транспортира газ от Русия, може да се използва за доставки от Германия. По силата на споразумението Полша може да получава от Русия общо до 10 млн. куб. м газ годишно.

На 26 април, полските власти решиха да плащат за руския газ в рубли. На следващия ден „Газпром“ спря доставките на газ за полската компания PGNiG. Русия твърдеше, че след това Полша е започнала да купува газ през Германия, но на 4 май  „Газпром“ съобщи, че Германия е прекратила доставките на газ от Русия за Полша.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram