Полша ексхумира загиналия при катастрофата в Смоленск президент Лех Качински

Полски прокурори започнаха ексхумирането на тленните останки на президента Лех Качински, който загина в самолетна катастрофа в Русия през 2010 г., предаде БТА, като цитира „Ройтерс“.

Подновеното разследване на трагедията вероятно ще задълбочи политическото разделение в Полша, посочва агенцията.

Разследването при предишното центристко правителство начело с Доналд Туск, който сега е председател на Европейския съвет, установи, че катастрофата в Смоленск, Западна Русия, при която загинаха също съпругата на Качински и над 90 висши военни и обществени фигури, е причинена от пилотска грешка.

Но братът близнак на загиналия президент, Ярослав, чиято популистка партия „Право и справедливост“ отстрани от власт центристите на изборите миналата година, настоява, че тя е била причинена от експлозия на борда. Прокурорите искат да установят дали по време на погребенията са били смесени тленни останки и дали нараняванията по телата на загиналите са били описани правилно в протоколите от предишното разследване. Те изтъкват, че отказът на Русия да предаде останките от самолета е огромна пречка за следствието.

„Най-важните следствени улики остават в Русия и аз не очаквам скоро достъп до тях“, заяви заместник главният прокурор Марек Пасионек.

Русия отказва да върне самолетните останки под предлог, че не е приключила собствено разследване.

Останките на Лех Качински и съпругата му Мария ще бъдат преместени от криптата във вавелската катедрала в Краков в Южна Полша. В следващите месеци ще последват още ексхумации.

Според опоненти на управляващите подновеното разследване има за цел да дискредитира центристката опозиция и да обедини консервативния електорат, който е дълбоко подозрителен към Русия.

Решението за ексхумациите предизвика сериозна полемика в Полша, тъй като те ще се извършат без съгласието на някои от близките на загиналите, отбелязва Би Би Си.

Проучване на общественото мнение от миналия месец показа, че едва 10% от запитаните одобряват новите действия на разследващите.

Въпреки че повечето поляци смятат, че причините за катастрофата не са напълно изяснени, мнозинството вярва, че трагедията е резултат от инцидент. Предишните разследвания изключиха вероятността за експлозия на борда.

Министърът на отбраната Антони Мацеревич, близък съюзник на Ярослав Качински, разследва злополуката повече от 5 години, но до момента не е оповестил нови доказателства, които да оборват заключенията на предишното правителство.

dnevnik.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram