„Политико“: Израел няма да дава оръжие на Украйна, за да не разваля отношенията си с Русия

Новото израелско правителство, оглавявано от Бенямин Нетаняху, няма да промени политиката си спрямо Украйна и няма да окаже на Киев военна подкрепа, за да не развали отношенията си с Русия, пише „Политико“. Изданието припомня, че Западът предложи на израелските власти да предоставят системата за противоракетна отбрана „Железен купол“ на Киев, съобщава ТАСС.

„Няма промяна в политиката на Израел спрямо Украйна“, казва неназован израелски служител пред вестника. В тази връзка Израел ще продължи да се съпротивлява на призивите да окаже военна помощ на Киев, отбелязва изданието. „Политико“ припомня, че Западът предложи на властите на еврейската държава да предоставят системата за противоракетна отбрана „Железен купол“ на Украйна.

Според Рафаела дел Сарто, експерт по международни отношения в университета „Джон Хопкинс“, въпреки факта, че Железният купол се счита за отбранителна система, подобни доставки за Украйна са малко вероятни, тъй като „Израел не иска да разстройва Русия“.

На 29 декември израелският парламент гласува в новото правителство, начело с лидера на Ликуд Бенямин Нетаняху след изборите на 1 ноември. В началото на януари новият външен министър на Израел Ели Коен очерта по време на церемонията по встъпване в длъжност основните насоки на външната политика на кабинета. Говорейки за ситуацията около Украйна, той подчерта, че отсега нататък Израел „ще говори по-малко публично“ за този проблем, но ще продължи да предоставя хуманитарна помощ на Киев.

Източник: ТАСС, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram