Патриарх Кирил поиска да се впише Бог в руската Конституция

Докато в Русия се подготвят предложените от президента Владимир Путин промени в конституцията на страната, патриарх Кирил се включи с идея в основния закон да бъде вписан и вярата в Бог. Според него може да се започне дискусия за това как вярата формира нравствеността – „и личната, и обществената, и политическата“. Според патриарха на Москва и цяла Русия вярващите трябва „да се молят и трудят“, за да бъде вписано в преамбюла на Конституцията споменаването на Господ. Причината била, че мнозинството хора в страната вярвали в Бог – „било то християни, мюсюлмани или последователи на други изповедания“. „Щом в химна може да има текст „Пазена от Бога родна земя“, защо това да не се каже и в нашата Конституция“, попита Кирил след служба в московския храм „Христос Спасител“.

В момента встъпителната част от конституцията на Руската федерация звучи така:

„Ние, многонационалният народ на Руската Федерация, ссъединени от общата съдба на нашата земя, утвърждавайки правата и свободите на човека, гражданския мир и съгласието, съхранявайки исторически установилото се държавно единство, изхождайки от общопризнатите принципи на равноправие и самоопределение на народите, почитайки паметта на предците, предали ни любов и уважение към Отечеството, вяра в доброто и справедливостта, възраждайки суверенната държавност на Русия и утвърждавайки непоклатимостта на нейните демократични основи, стремейки се да осигури благополучие и процъфтяване на Русия, изхождайки от отговорността за своята Родина пред сегашните и бъдещи поколения, осъзнавайки се като част от световната общност, приемаме Конституция на Руската Федерация.“

Президентът говори за промени на 15 януари, законопроектът за поправки в Конституцията бе внесен от Путин на 20 януари и вече е приет на първо четене. Той обяви, че ще реши дали да ги подпише след окончателното им одобряване в парламента, след като руснаците гласуват за тях. Но това няма да е референдум (такъв в Русия не е имало от 1993 г. – за текста на сегашната Конституция), а гласуване с консултативен характер.

След изказването на патриарха в събота веднага се появиха коментари, че предложението е историческо по характер и може текстът „вяра в доброто и справедливостта“ да се промени на „вяра в Бог, доброто и справедливостта“.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram