Папата: Може да кажат, че съм за Путин, но конфликтът в Украйна бе провокиран

Конфликтът в Украйна може да e бил провокиран и тълкуването му не може да се сведе до разделение на „лоши и добри“. Това мнение изрази папа Франциск в разговор с ръководителите на европейските списания на „Обществото на Иисус“, който публикува във вторник вестник La Stampa, съобщава ТАСС.

„Опасността е, че (…) не виждаме цялостната драма“ зад конфликта в Украйна, който „до известна степен беше провокиран или непредотвратен“, каза папата. Той обърна внимание и на факта, че продажбата на оръжие е свързана с конфликта. „Много е тъжно, но в крайна сметка е така“, добави той.

„Някой може да ми каже, че съм за Путин. Това не е така. Би било опростяване и грешка да се твърди това. Аз просто съм против свеждането на сложността на унищожението, което става, до разделянето на добри и лоши, без да се мисли за корените и интересите, които са изключително сложни. (…) Не трябва да забравяме за проблемите, за да се опитаме да ги разрешим“, каза папа Франциск.

В публикувано по-рано интервю, главата на Римокатолическата църква призна, че НАТО е изиграло роля в конфликта в Украйна, като „лае на вратата на Русия“. Папата каза, че тази идея принадлежи на „един много мъдър държавен глава“, с когото се е срещнал „няколко месеца преди началото на конфликта“. „Той каза, че е изключително загрижен за това, което прави НАТО. Попитах го защо. А той ми отговори: „Те лаят на вратата на Русия и не разбират, че Русия няма да позволи на чужда сила да се доближи до тях.“ И заключи: „Всичко това може да доведе до война.“ (…) Този държавен глава разбра сигналите, които бяха дадени“, каза още папа Франциск, добавя ТАСС.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram