Отава обяви извънредно положение

Кметът на канадската столица Отава Джим Уотсън обяви извънредно положение в неделя следобед, след като около 500 камиона и превозни средства с „Конвоя на свободата“ продължават шестват по улиците на канадската столица в знак на протест срещу задължителното ваксиниране, съобщи Fox News.

„Обявяването на извънредно положение отразява сериозната опасност и заплаха за безопасността и сигурността на жителите, породени от продължаващите демонстрации и подчертава необходимостта от подкрепа от други юрисдикции и нива на управление“, се казва в изявлението.

Извънредното положение дава на града по-голяма гъвкавост за предоставяне на основните услуги за жителите му.

Полицията на Отава съобщи в неделя сутринта, че от събота сутринта са издадени над 450 фиша за различни нарушения. Те също така обявиха, че са образували 97 разследвания за престъпления.

Припомняме, че демонстрациите продължават вече повече от 10 дни. 

В събота хиляди хора демонстрираха в канадски градове, включително финансовия център Торонто, докато протестите се разпространяваха от Отава.

Докато репортажи в медиите показаха и обществена подкрепа за протестиращите шофьори на камиони, то премиерът Джъстин Трюдо твърди, че обществеността е гневна заради шума и вандалски акции сред демонстрантите. Все пак, той обеща властта да не хвърля армията срещу тях.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram