Орбан осъди федерализма на ЕС и ЛГБТК офанзивата

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в събота в Румъния, че отварянето на Изток е важно, защото има нужда от „световна икономика, а не от затворен и закостенял Европейски съюз“, предаде агенция „Аджерпрес“. В реч пред Летен университет в Румъния Орбан също така поднови атаките си срещу това, което нарече „ЛГБТК офанзива“ на Европейския съюз, и заяви, че неговото националистическо правителство ще защитава християнските корени на страната, допълва агенция „Ройтерс“.

Орбан изрази надежда, че изборите за Европейски парламент догодина ще укрепят позициите на правителства в ЕС, които отхвърлят „федерализма“, представян от Германия и Франция.

Агенция „Ройтерс“ напомня, че унгарският премиер е отдавнашен критик на Брюксел, а през 2021 г. прокара закон, който забранява употребата на материали, промотиращи хомосексуалността и смяната на пола, в училищата в Унгария. Освен по темата за „ЛГБТК пропагандата“, както я определя унгарският премиер, той е в противоречие с Брюксел и по други въпроси като върховенството на закона и реформите в медиите и в съдебната система в Унгария, отбелязва „Ройтерс“.

ЕС империя ли е или (отделни) нации? Не трябва да си правим илюзии: федералистите се опитват да ни изтласкат, каза Орбан. Той посочи, че „те открито са искали промяна в правителството (през 2022 г.) в Унгария“, и допълни, че сега същото става в Полша, където през есента ще се произведат парламентарни избори.

По думите му равновесието между федералистите и нациите, които не желаят да отстъпят повече правомощия на Брюксел, се е нарушило, когато Великобритания е напуснала блока и сега само Варшава и Будапеща отстояват своите антифедералистки позиции.

Говорейки пред Летния университет в румънския град Бъйле Тушнад, Виктор Орбан каза, че Унгария е наясно, че властта в света е разделена в момента между два полюса, съответно Китай и САЩ, което определя политиката и икономиката по тези координати. Унгарският премиер посочи, че през последните години инвестициите в Унгария идват най-често от Южна Корея, Китай и Япония.

По думите му унгарската икономика най-после се е озовала на картата на световния пазар – „33 години след рухването на комунистическата икономическа система“.

„Вече сме конкурентоспособни навсякъде по света, но се нуждаем от световен пазар, от световна икономика, а не от затворен, закостенял Европейски съюз, в който отново да се превърнем в периферни играчи. Искаме инвестиции, искаме печалба, искаме да укрепим властта си, така че отварянето към Изтока е важно“, заяви Орбан според превода, предоставен от организаторите, съобщава „Аджерпрес“.

Унгарският премиер каза, че Китай се е превърнал в „гигантска производствена машина“, която е много по-мощна от другите държави и в сравнение със САЩ, чиято доминация в световната икономика намалява. По думите му в тази ситуация Европейският съюз се чувства „обезпокоен и притиснат в ъгъла“ и има основание да се чувства така, тъй като е възприеман като „слаб и богат“.

Орбан отбеляза, че ЕС наброява около 400 млн. души и още около 400 млн. души, ако се вземе предвид и Западният свят отвъд Океана, а „от другата страна имаме седем милиарда“. По думите му ЕС вижда около себе си „свят, пълен с тревоги, страхове, брутално развитие и безпрецедентно потребление; милиони, които искат да дойдат в Европа“.

Днес този страх, това чувство, че сме притиснати в ъгъла, кара нашия Европейски съюз да се движи в посока на затваряне. Той прилича на шампион по бокс, който показва коланите си, но вече не иска да излезе на ринга“, коментира унгарският премиер.

Според него опитът Русия да бъде откъсната от европейската икономика няма да навреди на страната, „защото суровините на Русия ще се купуват от други краища на света“. Според Орбан големите европейски компании не искат да се отделят от Русия и „дори не искат да напуснат Русия“.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram