Блинкен: Украйна си e върнала половината от превзетата от Русия територия

Украйна си върна около половината от превзетата от Русия територия по време на инвазията, каза днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за Си Ен Ен.

При все това той призна, че украинците ги чака много тежка битка.

Украйна „вече си върна около 50 процента от първоначално превзетата територия“, каза Блинкен, цитиран от БТА.

„Все още е относително началото на контранастъплението. Трудно е“, каза той и добави, че „нещата няма да се решат през следващите седмица-две“, а вероятно ще отнеме няколко месеца.

В края на миналия месец президентът Володимир Зеленски беше цитиран да казва, че напредъкът на контраофанзивата срещу руските сили е „по-бавен от желаното“.

Украйна си възвърна някои села в южната част на страната и територията около разрушения град Бахмут в източната част, но не постигна голям пробив срещу силно защитените руски линии, отбеляза Ройтерс.

На въпроса дали Украйна ще получи от произведените в САЩ изтребители F-16, Блинкен отговори, че според него това ще стане.

„И важното е да се уверим, че когато това стане, те ще бъдат правилно обучени, ще могат да поддържат самолетите и да ги използват по интелигентен начин.“

Коалиция от 11 държави ще започне да обучава украински пилоти да управляват F-16 през август в Дания. Тренировъчен център ще бъде открит и в Румъния.

Силите на Украйна срещат тежък руски обстрел в източната част на страната при контраофанзивата, съобщи генералният щаб на украинската армия, предаде ДПА.

В снощната информация на украинския генерален щаб за ситуацията през изминалия ден се посочва, че продължават руските атаки между Донецк на изток и Купянск в североизточната част на Харковска област.

Според информацията през изминалото денонощие е имало 27 сражения по фронтовата линия с дължина около 230 километра.

Генералният щаб на украинската армия посочва, че нейните войски са били подложени на интензивен обстрел от руската артилерия и авиация. Твърди се, че повече от 60 села в района на фронтовата линия са попаднали под руски ракетен и артилерийски огън.

Русия води от 17 месеца насам непровокирана война срещу съседна Украйна, която в момента провежда контраофанзива.

Предоставената от украинския генерален щаб информация не е потвърдена от независими източници, отбелязва ДПА.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram