Орбан заплаши да изтегли 11-те си евродепутати от ЕНП

Унгарският премиер Виктор Орбан заплаши да изтегли 11-те си евродепутати от Европейската народна партия, ако на нейната делегация не бъде позволено да върви по свой път, съобщи „Политико“. От две години  членството на ФИДЕС в партията е замразено. Нейните депутати обаче продължават да бъдат членове на най-голямата политическа сила в Европейския парламент.

Предупреждението се съдържа в негово писмо до председателя на групата на ЕНП Манфред Вебер. От него се разбира, че Орбан е ядосан заради поправки, които според него целят със задна дата да наказват за незачитане на върховенството на закона.

Промените са били обсъдени на среща на Вебер с главите на националните делегации при закрити врати на 26 февруари. Очаква се те да бъдат одобрени с необходимото мнозинство от две трети след два дни, когато групата на ЕНП ще има пленарно заседание.

По темата се изказа и унгарофилът и депутат от ГЕРБ Георги Марков в страницата си във Фейсбук. 

Трите милиона избиратели на Виктор Орбан са във възторг. Партията „ФИДЕС” напуска неолибералното и олевяло ЕНП, пише Марков и добавя: ЕНП остава без единствения, автентичен борец срещу комунизма – героя Виктор Орбан, изгонил съветските танкове през 1989 година. ЕНП губи борец за демокрация и остава само с наследници на демокрацията. Европа ще има нов десен блок по линията Джонсън – Качински – Орбан – Янша. 

Ето го и целия пост на Георги Марков:

Виктор Орбан напуска ЕНП! Слава Богу!
Приятели,
Трите милиона избиратели на Виктор Орбан са във възторг. Партията „ФИДЕС” напуска неолибералното и олевяло ЕНП (Европейската народна партия). Това ЕНП не е онова ЕНП. ЕНП-то на великия обединител на Германия Хелмут Кол, на Жак Ширак, на Хосе Мария Аснар, на Едмунд Щойбер. Това не е ЕНП-то, което, водено от Мартенс и Орбан – като негов заместник-председател, имаше 270 евродепутати и 16 премиери. Днес, при либерала Доналд Туск и брюкселския баварец Вебер, ЕНП има със сто евродепутати по-малко и с 10 премиери по-малко. ЕНП губи с излизането на унгарците още 13 евродепутати.
Що за християндемокрация е сегашното ЕНП, в чиито редици е бай Радан, нарекъл „бай Хуй” една от ярките фигури на ЕНП – Бойко Борисов, и гласувал заедно с комунистите вот на недоверие на кабинета на Борисов.


Какво е това ЕНП, в което има социалдемократи, като португалските, признали гей браковете, а Меркел се хвали, че ислямът е вече част от Германия. Себастиан Курц пък се е гушнал със зелените.


ЕНП остава без единствения, автентичен борец срещу комунизма – героя Виктор Орбан, изгонил съветските танкове през 1989 година. ЕНП губи борец за демокрация и остава само с наследници на демокрацията.
Европа ще има нов десен блок по линията Джонсън – Качински – Орбан – Янша.


Слава Богу, има млади надежди десничари в Европа – Марион Марешал и Франсоа Белами от Франция, Джорджия Мелони от Италия, Сантяго Абаскал от Испания, Дъглас Мъри от Англия и други.
Прав беше Стив Банън като каза: „Орбан беше Тръмп, преди Тръмп да бъде Тръмп.”


След вчерашната си реч в Америка стана ясно, че Тръмп остава лидер и президент на 75 млн. американци. Делото на Тръмп и Орбан е безсмъртно – Не на глобализма, Да на патриотизма и националната държава!

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram