Обсъждат ситуацията в Афганистан

Афганистан ще бъде водещата тема на днешното съвещание на лидерите на Организацията на договора за колективна сигурност.

Сред участниците в този военен съюз, наред с Русия, е афганистанският съсед Таджикистан, посочва БНР.

Руският лидер Владимир Путин се противопостави на стремежа на западните държави да използват централноазиатските републики като временно убежище за бежанци от Афганистан, докато бъдат прехвърлени в САЩ или европейски държави.Междувременно Кувейт се съгласи да приеме временно 5 хиляди афганистанци,  кандидати за визи за Съединените щати, съобщи Ройтерс.

Съединените щати и западните им съюзници се надяват да евакуират през следващите дни още десетки хиляди, които се страхуват от режима на талибаните. Талибаните обвиниха Съединените щати за хаотичната евакуация на десетки хиляди афганистанци и чужденци от Кабул.
Британският премиер Борис Джонсън съобщи, че във вторник ще има видеоконферентна среща на лидерите от Г-7, на която ще бъде обсъдена ситуацията в Афганистан, допълни „Франс прес“.

Междувременно, талибаните обявиха, че стотици техни бойци са се насочили към долината Панджшер, североизточно от Кабул, който район е един от малкото в Афганистан, останали все още извън контрола на ислямистката групировка. Огнище на съпротивата срещу е известно като бастион на противници на талибаните. Националният фронт за съпротива (НФС) е предвождан от Ахмад Масуд, син на полевия командир Ахмед Шах Масуд, убит през 2001 г. от джихадистката групировка Ал Каида.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram