Намериха българска следа в саботажа на “Северен поток”

Българска следа в саботажа на “Северен поток” намери полската прокуратура.

Според твърдения на германски следователи Варшава е била използвана за “оперативна база”, от която екип от шест души са взривили ключовите газопроводи. Информацията за полската връзка в случая беше съобщена от в. „Wall Street Journal“. 

Няма и пряко доказателство в подкрепа на твърдението, че „Андромеда“, 15-метровата яхта, за която се смята, че е използвана за експлозиите, действително е участвала в саботажа, посочват от прокуратурата в Полша, цитирана от агенция “Ройтерс”. 

Според WSJ германските следователи са направили възстановка на двуседмичното пътуване на „Андромеда“. Според запознати ударната група е заложила дълбоководни експлозиви на „Северен поток“ 1 преди да отплават в посока Полша.

Полската прокуратура посочва, че „Андромеда“ е отплавала към Полша от германския остров Рюген и е прекарала 12 часа на полско пристанище.

„Констатациите от разследването показват, че по време на престоя на яхтата в полско пристанище на палубата й не са били товарени вещи, а екипажът на яхтата е бил проверен от полската гранична охрана“, посочват от прокуратурата във Варшава. 


Полският всекидневник „Жечпосполита“ цитира държавното обвинение в страната, според която на борда на яхтата са се намирали шестима души с български паспорти.

Още през месец март германското издание “Шпигел” съобщи, че с подправен български паспорт е била наета яхтата за взрива.  Уточнява се, че плавателният съд, който е от тип „Бавария Крузър 50“ (Bavaria Cruiser 50), е нает чрез чартърна фирма.

Германските медии твърдят, че според разследването неидентифицираната група се състои от петима мъже и една жена.

Фокус

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram