Македония остава без правителство

Управляващата партия в Република Македония ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски съобщи, че не е постигнато споразумение за съставяне на ново правителство с досегашния коалиционен партньор – Демократическия съюз за интнеграция /ДСИ/ на Али Ахмети. В полунощ изтече 20-дневния срок, в който Груевски трябваше да съобщи на президента Георге Иванов дали е успял да получи необходимата подкрепа от 61 депутати за съставяне на нов кабинет, припомня БГНЕС. Ако се бяха споразумяли, двете партии щяха да разполагат с 61 депутати в 120-местния парламент. ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ управляваха страната заедно от 2008 година.

„ВМРО-ДПМНЕ като победител на изборите смята, че сформирането на правителство трябва да има за цел приключване на политическата криза, а не нейното задълбочаване. Провеждането на нови избори е зряло решение за излизане от кризата и провеждане на необходимите реформи“, се казва в съобщението от централата на Груевски. Според ВМРО-ДПМНЕ „всяко друго решение ще доведе до нови конфликти в и без това разделеното общество…Очевидно някой иска да пренебрегне волята на мнозинството на гражданите и да вкара Македония в друга фаза от нейното развитие. ВМРО-ДПМНЕ запазва принципните си позиции по стратегическите въпроси“, пише още в документа. Малко преди публикуването на това съобщение говорителят на ДСИ Буяр Османи съобщи, че партията не е взела решение по нито един от петте варианта, които обсъжда ръководството през последните дни – коалиция с ВМРО-ДПМНЕ, със СДСМ, широка коалиция, отиване в опозиция или пък организиране на нови избори. „ДСИ започна всеобхватен процес на консултации с партийните членове, с приятелите на международната арена, при нас протича всеобхватна дискусия по всички налични предложенията“, каза още Буяр Осани. „За нас не е важна политическата съдба на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, важен е само договорът с гражданите от албанска националност“, заяви Османи. Днес Груевски трябва да върне мандата на Иванов, който ще трябва да реши на кого да върчи нов мандат за съставяне на правителство. Конституцията по този въпрос не е ясна дали това трябва да бъде на нов представител от ВМРО-ДПМНЕ или на втората политическа партия – СДСМ.

На предсрочните парламентарни избори на 11-ти декември миналата година ВМРО-ДПМНЕ получи най-много гласове. В 120-местния парламент партията на Груевски има 51 мандата. Социалдемократическият съюз /СДСМ/ на Зоран Заев – 49, Демократическият съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети – 10, Движението „Беса“ на Билал Касими – 5, Албанският алианс на Зиядин Села – 3 и Демократическата партия на албанците /ДПА/ на Мендух Тачи – двама депутати.–КРОСС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram