Лула да Силва: Не можем да приемем зеления неоколониализъм

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва заяви в края на среща на лидерите от региона на Амазония, че отказва да бъде поучаван от развитите държави по въпроси, свързани с опазването на околната среда, предаде ДПА. Домакин на срещата беше Бразилия.

„Не можем да приемем зеления неоколониализъм, който въвежда търговски бариери и дискриминационни мерки под прикритието на опазване на околната среда и не зачита нашите национални правила за действие и политика“, каза Лула на срещата в бразилския град Белем.

Преди това домакинът на форума разкритикува допълнителната декларация, поискана от Брюксел във връзка с планираното споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и южноамериканския икономически съюз МЕРКОСУР.

Лула каза, че подобна декларация за климата, околната среда и правата на човека би била намеса във вътрешните работи на страните от МЕРКОСУР (Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай) и ще забави икономическото им развитие.

Лула призова развитите страни да направят свой собствен принос за климата и екозащитата.

„Най-богатите 10 процента от световното население държат над 75 на сто от богатството и отделят почти половината от въглерода, който отива в атмосферата“, заяви той. „Екологичната услуга, която тропическите гори правят на света, трябва да бъде справедливо възнаградена.“

Амазонските гори преработват значителни количества въглероден диоксид и изпълняват важна функция в международната борба с климатичните промени, отбелязва ДПА.

Източник: БТА, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram