Лавров: Москва няма да допусне доставката на Украйна на съветски С-300

Предаването на съветски зенитно-ракетни системи С-300 от други страни на Украйна е невъзможно и ще бъде незаконно. Това предупреди руският външен министър Сергей Лавров, съобщава РИА Новости.

Словакия е готова да достави на Украйна ПВО комплекси С-300, при условие, че САЩ или други съюзници в НАТО ѝ предоставят системи за противъздушната отбрана (ПВО), заяви министърът на отбраната на страната Ярослав Над. Той добави, че Словакия води преговори за замяната не само на С-300, но и на изтребители съветско производство МиГ-29. Той изрази интерес страната му да получи в замяна американски самолети F-16.

„Също така се обсъжда противоракетна отбрана. Изхождайки от прагматични съображения, те предполагат, че могат да поискат от членовете на НАТО, които все още притежават системи за ПРО съветско производство, че те ще ги защитят. Искам да напомня на всички страни, които могат да разглеждат тази идея, че съветските системи и системите руско производство се намират там в съответствие с междуправителствени споразумения и договори, които имат също сертификат на потребителя. И този сертификат не позволява изпращането им в трети страни“, заяви Сергей Лавров. 

Ако Грузия даде оръжие на Украйна ще стане законна цел на Русия, коментира още Лавров.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram