Лавров: Афганистанските съседи трябва да откажат присъствие на НАТО и САЩ

Съседите на Афганистан трябва да забранят на НАТО и Съединените щати да установят военно присъствие след военното изтегляне от страната, коментира в сряда руският външен министър Сергей Лавров, съобщават ТАСС и „Ройтерс“.

Обръщайки се към конференция за Афганистан, с домакин на Иран, Лавров предупреди, че терористи и престъпници може да се опитат да избягат в страни, с които Афганистан споделя сухопътна граница.

Той призова участниците в срещата да започнат да събират „ресурси за финансова, икономическа и хуманитарна помощ за афганистанците“.

Иран, Пакистан, Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан обсъждат Афганистан заедно с Китай и Русия.  Външните министри на съседните на Афганистан държави се срещнаха в иранската столица Техеран за еднодневна конференция.

Иранското външно министерство заяви, че целта на събитието е да оформи единен фронт в призива за формиране на приобщаващо правителство в Афганистан, което „трябва да отразява демографския и етническия състав на Афганистан“, коментира говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде.

Иран запази посолството си в Кабул отворено след превземането на талибаните и възобнови полетите до Афганистан през септември, заявявайки, че са останали в постоянен контакт с всички страни в Афганистан.

Иранският външен министър Хосеин Амир-Абдолахиан обясни, че Иран има „контакти и консултации по въпросите на сигурността“ с талибанското правителство.

Китайският външен министър Ван И се срещна с делегация на правителството на талибаните по време на посещението си в Катар миналата седмица.

Москва последователно се застъпва за създаването на приобщаващо правителство в Афганистан и няма планове да налага своите препоръки на страната, коментира още Лавров.

Русия не е склонна да налага своите съвети или препоръки на никого. Освен това самата история предлага ефективни начини за решаване на проблеми. Жизненоважно е да се вземат предвид интересите на основните етнически и политически сили в страната във възможно най-пълна степен. Ето защо ние твърдо и последователно подкрепяме създаването на наистина приобщаващо афганистанско правителство“, подчерта той.

„Хората трябва да са сигурни, че техните права и легитимни стремежи ще бъдат реализирани чрез действия, а не само с думи и ще бъдат защитени със закон, със сигурност въз основа на уважение към местните традиции и обичаи“, обясни Лавров.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram