Конгресът на САЩ откри как да прехвърли руските активи на Украйна

Законопроектът за прехвърляне на руските средства към Киев получи подкрепата на комисия в Конгреса на САЩ. Според подготвяния документ той ще даде право на президента на страната да конфискува всички руски средства под юрисдикцията на САЩ и ще позволи те да бъдат изразходвани за възстановяването на Украйна, хуманитарна помощ и „други цели“. Съответните правомощия се предоставят на американските власти за срок от 5 години или до приключване на военните действия и изплащане на компенсации. Подробностите разкри изданието „Газета“.

Комисията по външни работи към Камарата на представителите на САЩ подкрепи законопроекта за използване на замразените руски активи в помощ на Украйна. По време на заседанието 40 от членовете на комисията гласуваха „за“ инициативата, а двама гласуваха „против“. В комисията участват общо 51 законодатели, като Републиканската партия има мнозинство с 27 места – срещу 23 за Демократическата партия.

„Президентът може да изземе всички суверенни активи на Русия, намиращи се под юрисдикцията на Съединените щати“, гласи законопроектът.

В същото време конфискуваните средства трябва да бъдат внесени във Фонда за подкрепа на Украйна, след което държавният секретар на САЩ може да ги използва за предоставяне на допълнителна помощ на Киев. Според документа средствата могат да бъдат изразходвани за възстановяване и реставрация на Украйна, за хуманитарна помощ за жителите на страната, както и за „други цели за възстановяване на Украйна и благосъстоянието на нейния народ“. В същото време държавният секретар трябва да уведоми Комисията за превеждане на средства на украинското правителство или други лица най-малко 15 дни предварително.

„Правомощията за конфискация, ликвидация и прехвърляне на руски държавни активи се прекратяват 5 години след датата на влизане в сила на този закон“, се посочва в документа. В случай че военните действия между Русия и Украйна бъдат прекратени, Киев получи пълни репарации или Москва участва „в добросъвестен международен механизъм“ за изплащане на репарации, правото на САЩ да конфискуват руски средства ще приключи по-рано – 120 дни след като президентът уведоми Конгреса.

Инициативата също така забранява размразяването на руски активи до приключването на конфликта и пълното компенсиране на щетите, нанесени на Украйна. Според текста на проекта конфискуването и пренасочването на руските активи „е в жизненоважните интереси на националната сигурност“ на Съединените щати, както и „в съответствие със законите на САЩ и международното право“.

След като инициативата бъде одобрена от ресорната комисия, тя ще бъде разгледана от Камарата на представителите, след което законопроектът трябва да получи подкрепата на Сената и да бъде изпратен за подпис на президента на САЩ.

След началото на специалната военна операция в Украйна западните държави наложиха санкции срещу Руската федерация и замразиха нейни активи в чужбина. През март 2022 г. руският министър на финансите Антон Силуанов оцени обема на блокираните средства на 300 млрд. долара. В края на октомври 2022 г. ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че страните от ЕС са решили да използват постъпленията от замразените руски държавни активи в подкрепа на Киев. Конкретните предложения трябва да бъдат подготвени от Европейската комисия.

Освен това по време на срещата на върха САЩ-ЕС Вашингтон и Брюксел се договориха да проучат възможността за прехвърляне на Киев на приходите на частни компании от замразените руски активи.

Русия неведнъж е наричала замразяването на резервите на Запад „кражба“ и е заплашвала с „огледален отговор“. Така например председателят на Държавната дума Вячеслав Володин подчерта, че Руската федерация ще предприеме симетрични мерки, ако чужди държави използват руски средства. „В този случай ще бъдат конфискувани много по-големи активи, принадлежащи на недружелюбни държави, отколкото нашите средства, замразени в Европа“, заяви той.

Министърът на финансите Силуанов припомни, че Русия е замразила и средства, дължими по руски облигации и задължения към партньори от недружелюбни държави. Той подчерта, че ако Западът използва приходите от руските резерви, Москва „ще направи същото“.

Източник: Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram