Конгресмен: Да изпратим войски в България, за да покажем на Путин, че не се шегуваме

Влиятелен американски конгресмен отправи призив в България да се проведат съвместни учения на натовските сили, за да бъде отправен ясен сигнал към руския президент Владимир Путин, че САЩ са сериозни в намеренията си да защитят Източна Европа от агресията му. Това се случва на фона на струпването на 100 000 руски войници близо до Украйна, предаде „Ню Йорк Таймс”.

„Нуждаем се от съвместни учения в Полша, балтийските държави, Румъния, България, за да покажем на Путин, че сме сериозни. В момента той не вижда, че сме сериозни”, заяви Майкъл Маккол, републикански представител на Тексас в Камарата на представителите на САЩ, който оглавява и Комисията по външни работи към Камарата. По думите му Съединените щати трябва да провеждат повече военни учения с тези държави.

„Ню Йорк Таймс” предаде, че американският президент Джо Байдън обмисля разполагането на няколко хиляди американски войници, военни кораби и самолети в Балтийските страни и Източна Европа. Този ход ще сигнализира за сериозен обрат в администрацията на Байдън, която доскоро заемаше сдържана позиция по отношение на Украйна, от страх да не провокира Русия да нападне своята съседка, която не е член на НАТО. Но тъй като Путин засили своите заплашителни действия спрямо Украйна и преговорите между американски и руски дипломати не постигнаха пробив, сега администрацията на Байдън обръща гръб на стратегията да не провокира Москва. Служители на Пентагона са представили на Байдън няколко възможности за дислоциране на американски войски в Източна Европа и Прибалтика. Обсъжда се изпращането на 1000 – 5000 американски войници в източноевропейските страни, но броят им може да се увеличи десетократно, ако нещата се влошат, пише „Ню Йорк Таймс”.

Очаква се Байдън да вземе решение до края на тази седмица. Нито една от военните опции, които се разглеждат, не включва разполагане на американски войски в самата Украйна. Дискусиите се състоят на фона на нареждането на Държавния департамент всички членове на семействата на служителите на американското посолство в Киев да напуснат Украйна, позовавайки се на заплахата от руски военни действия. Припомняме, че през миналата седмица Русия поискат от НАТО да се изтегли от България и Румъния – искане, което веднага беше отхвърлено. Кремъл се опитва да изнудва НАТО да се изтегли от Източна Европа, както и да наложи вето за приемането на страни като Украйна и Грузия в Алианса. Западните страни обаче посочиха на Путин, че всяка една суверенна държава може сама да определи бъдещето си и няма да се поддаде на изнудване.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram