Кой е новият шеф на ФБР?

Сенатът на САЩ утвърди снощи с голямо мнозинство Кристофър Рей за нов директор на Федералното бюро за разследване (ФБР), предаде Асошиейтед прес. Той ще смени Джеймс Коми, който бе уволнен от този пост от президента Доналд Тръмп във връзка с разследванията относно руската намеса в президентските избори в страната м.г.

Номинацията на 50-годишния Рей бе одобрена с 92 гласа срещу 5. Той е бивш високопоставен служител в министерството на правосъдието при бившия президент Джордж Буш-младши, където отговаряше за разследвания на корпоративни измами като помощник на министъра на правосъдието и на генералния прокурор на САЩ по наказателни дела.

По професия е юрист, завършил Йейлския университет. В момента е партньор в юридическата фирма „Кинг енд Спелдинг“. Като адвокат е представлявал интересите на губернатора на щата Ню Джърси Крис Кристи, който е близък на президента Тръмп.

„Поемате труден пост в труден период“, отбеляза сенаторът демократ Ейми Клобучар по време на дебатите около кандидатурата на Рей. Тръмп номинира Рей през юни, като го нарече „безупречно квалифициран“ експерт, а още по време на конгресните слушания по неговата номинация Рей обеща, че ще пази своята независимост и няма да допуска външна намеса или натиск от президента в работата си.

„Аз съм верен единствено на конституцията и на върховенството на закона“, подчерта той.
Мандатът на директора на ФБР е 10 години. Бюрото е подчинено на министерството на правосъдието и една от ключовите му функции е контраразузнаването, посочва ТАСС./ Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram