Кметът на Киев Кличко декларира имот в Хамбург за близо 6 млн. долара

Кметът на Киев Виталий Кличко декларира имот в Хамбург на стойност над 227,6 милиона гривни (почти 6 милиона долара). Това съобщава изданието „Страна“, позовавайки се на декларацията на градския управник, предаде ТАСС.

Според изданието на 20 декември 2023 г. Кличко получава къщата като плащане на дълг от регистрираната в САЩ компания Maximum I LLC, която е принадлежала на брат му Владимир, но през май същата година е прехвърлена в собственост на кмета на Киев. Площта на имота е 750 квадратни метра.

„Страна“ информира още, че Кличко и преди това е закупил имот в Хамбург, но преди да започне кариерата си като кмет на Киев. Германските медии съобщиха, че къщата се намира в района на парк Отмаршен.

Електронното деклариране беше въведено в Украйна още през 2016 г., но през 2020 г. Конституционният съд отмени наказателната отговорност за незаконно деклариране, а впоследствие електронният регистър на декларациите беше закрит в изпълнение на съдебни решения. Това предизвика критики от страна на Европейския съюз, който заяви, че очаква от Украйна да осъществи антикорупционни реформи, включително връщане на електронните декларации за длъжностни лица и депутати. Още през септември 2023 г. Върховната рада прие закон за възобновяване на електронните декларации, съдържащ клауза за незабавно отваряне на декларациите на длъжностните лица. На 10 октомври президентът Володимир Зеленски подписа закона, отбелязва ТАСС.

Източник: ТАСС, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram