Ключова среща на ОПЕК

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще проведе ключова министерска среща във Виена днес, за да постигне важно споразумение за намаляване на производствените нива на петрол с цел стабилизиране на цените, които се сринаха още през 2014 година, съобщава ТАСС.

По време на неофициална среща на Петнадесетия Международен енергиен форум в Алжир на 28 септември страните членки на организацията постигнаха съгласие за ограничаване на производството до 32,5 – 33 милиона барела на денонощие. Страните също търсят одобрение за конкретно ограничение за всяка държава.

Окончателното споразумение трябва да бъде одобрено на официалната среща днес във Виена. От ОПЕК очакват повече държави производителки на петрол да се присъединят към сделката, включително и Русия.

Пътната карта и индивидуалните производствени нива за държавите членки трябва да бъдат оформени на специална среща на експертна комисия днес. Комисията проведе три срещи през последните два месеца. Последната среща на експертната комисия се проведе на 28 ноември и продължи 10 часа. Посланикът на ОАЕ обяви след разговори, че пътната карта най-накрая е одобрена, включително и от противници като Иран и Ирак.

Техеран отдавна настоява да увеличи производствените си нива до 4 – 4,2 милиона барела на денонощие, след като изгуби стандартното си производствено ниво заради санкциите на Запада.

Багдад също иска по-високи нива на производство, аргументирайки се, че „носи тежко бреме“ заради войната срещу ДАЕШ („Ислямска държава“) и се нуждае от повече пари, за да се справи.

Първоначално група от държави, включително Русия, които не са членки на ОПЕК, трябваше да участва на срещата на 28 ноември, но разговорите бяха отменени, след като Саудитска Арабия отказа да изпрати своя делегация. Руската делегация също пропусна срещата.

Енергийният министър на Русия Александър Новак, който също няма да присъства днес, обяви, че „държавите от ОПЕК трябва първо да постигнат вътрешен консенсус преди други страни да се присъединят към споразумението“.

Според Новак замразяването на производството на петрол за Русия е равнозначно на намаляване с 200 – 300 хиляди барела на денонощие, докато компаниите ще изгубят възможността си да увеличат производството в съответствие с плановете им за 2017 година.

Данни на енергийното министерство на Русия показват, че страната средно е произвела 11,2 милиона барела на денонощие в периода 1 -23 ноември.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram