Китай с трясък разби американската войска в Тайван

Изглежда, че проблемите на хегемонията на САЩ са придобили много по-голям мащаб, отколкото се казва в пресата. За първи път от пет години американската армия не успя да спечели война срещу ключов геополитически противник.

Пентагонът симулира пряк въоръжен конфликт с Китай. Първите сериозни учения в това отношение датират от средата на 2000-те. Но Америка винаги е печелила. Възниквали са спорове за някои подробности, тип „Ето тук можеше да се играе по-добре“.

А този път китайската армия буквално поголовно победи американските въоръжени сили. Без възможност дори за се опита да предадат поражението като досаден инцидент или прекалено драматична интерпретация на резултата.

Изказвайки се в Института за развитие на технологии към Националната асоциация на отбранителната промишленост, заместник-председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ (приблизително аналогичен на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия), генерал Джон Хайтън, оцени резултатите от командно-щабните учения за „войната с Китай” като смазващ провал.

Досега техните подробности все още не са се появили в отворени източници, но ако преведете доклада на генерал Хайтън от американските военни новини на разбираем руски език, то НОАК напълно е победила американските войски.

Нещо повече, целият първоначален подход, според който Съединените щати имат същото неоспоримо техническо и технологично превъзходство като Пентагона над Саддам Хюсеин по време на инвазията в Ирак през 2003 г., се оказа напълно несъстоятелен.

Оказа се, че залогът на цифрово бойно поле, проактивното оперативно планиране и тактическо реагиране, превъзходството над врага в гъвкавостта и маневрирането, абсолютното господство в разузнавателните средства и тайната на действията на собствените сили, вече не действа.

Освен това генерал Хайтън директно призна, че китайците не само не са позволили на американците да наложат свои собствени правила на война, НОАК е в състояние да извърши поредица от опустошителни атаки срещу американските сили не само „по линията на допир“, но и в тила.

Това означава, че в случай на истинска война, Китай бързо ще премине от отбранителна към настъпателна стратегия и ще се опита да унищожи американските военни бази в Япония, Южна Корея, Филипините и очевидно в Гуам.

Така напълно ще лиши Америка от възможността за всяка активна операция не само в крайбрежните води на Жълтото, Източнокитайско и Южнокитайско море, но и най -вероятно измествайки американските сили от Филипинско море. Тоест цялата западна част на Тихия океан става „китайска“.

Оказва се, че ако Америка „отблъсне нахлуването на Китай в Тайван“, веднага губи контрол и влияние върху всички свои съюзници в Югоизточна Азия, включително Япония, Южна Корея и Филипините. Виетнам най-вероятно няма да бъде атакуван, но след толкова мащабно фиаско на американците също е малко вероятно да се вслуша във Вашингтон. А в Делхи почти сигурно отношението към САЩ ще бъде сериозно преразгледано.

Важното е, че самата американска армия е научила резултата. Така нареченият „червен отбор“, който играе Китай, също се състои от генерали на Пентагона и разчита на наличната информация, включително разузнавателна информация, за настоящото ниво на развитие на въоръжените сили и командния състав на Народно-освободителната армия на Китай.

Резултатът се оказва още по-неприятен за военно-политическото ръководство на САЩ. Анализаторите на РАНД говориха за риска за Америка да не успее да победи военно Китай след 2027 г. Гореспоменатото учение през есента 2020 демонстрира изчезването на неоспоримото военно превъзходство на САЩ още днес.

Въпреки това от доклада на заместник-председателя на Комитета на началниците на щабовете става ясно, че идеята за „започване на война и победа“ не е изоставена от командването на въоръжените сили и политическото ръководство на САЩ . Да, резултатът ги е обезкуражил, но търсенето на нова стратегия за победа в Пентагона продължава.

Това означава, че на ниво висше ръководство въпросът дали да се бият или не е напълно изключен. Военният конфликт е признат за абсолютно неизбежен. Всички сили се прилагат изключително за търсене на оперативна възможност за постигане на победа. И това е лошо, защото превръща конфронтацията между САЩ и Китай в аналог на пушка, окачена на сцената.

Превод: В. Сергеев

Източник: Поглед инфо

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram