Китай работи с Венецуела и заклейми намесата на САЩ

Заповед на президента на САЩ Доналд Тръмп да замрази активите на венецуелското правителство и да отреже средствата му е акт на „груба намеса“ и нарушение на нормите на международните отношения, заяви китайското външно министерство, цитирано от „Ройтерс“.

Китай ще продължи да си сътрудничи с Венецуела, заяви говорителят на министерството Хуа Чунин в изявление и призова САЩ да спазват международното право и да спрат да се опитват да разпалват раздори.

Тя отговори на коментарите на американския съветник по националната сигурност Джон Болтън, който предупреди Китай и Русия да прекратят подкрепата си за правителството на президента Мадуро.

Венецуела е в политическа криза и повечето западни страни подкрепят лидера на опозицията Хуан Гуайдо, въпреки че Китай и Русия продължават да подкрепят Мадуро. Венецуела вече обвини САЩ в „икономически тероризъм“ и иска ООН да разследва санкциите на САЩ.

Китайският президент Си Дзинпин заяви през юни, че Пекин ще помогне за възстановяване на нормалността във Венецуела. Отношенията между Китай и САЩ стават все по-обтегнати и заради ожесточена търговска война между двете най-големи икономики в света.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram