Китай отказа да обсъди „мирната формула“ на Зеленски в Малта

Китай, Обединените арабски емирства и Египет отказаха да участват в откритата в Малта среща на т.нар. формат „Копенхаген“ относно Украйна. „В сравнение с последната среща в Джеда, сега не участват Китай, Египет и ОАЕ, но има нови членове в лицето на Армения, Ватикана и Мексико“, цитира ТАСС дипломатически източник в Брюксел. Той заяви, че 64 представители присъстват лично на срещата на ниво съветник по националната сигурност, а десет участват онлайн.

Някои държави са представени както лично, така и онлайн, а Европейският съюз е представен от двама служители от Европейския съвет и Европейската комисия.

Според този източник от Брюксел, пожелал анонимност, срещата ще даде възможност за „обмен на мнения между Украйна, страните от Глобалния юг, Г-7 и страните от ЕС“ относно т.нар. мирна формула на Володимир Зеленски и изграждането на „справедлив мир в Европа“, както го виждат ЕС и САЩ.

Предишната среща се проведе в Джеда, Саудитска Арабия, през август тази година. По това време в нея участва и представител на Китай, което Киев обяви за почти победа за Украйна. Първата такава среща на върха се проведе в Копенхаген през юни тази година.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви по-рано, че Украйна и Западът ще се опитат да убедят представителите на световното мнозинство да подкрепят т.нар. мирна формула на Зеленски. Освен това организаторите на събитието използват всички средства, включително измама, изнудване и заплахи, за да привлекат възможно най-много държави, подчерта официалният представител на руското външно министерство.

Тя отбеляза, че всеки формат на подобни събития без участието на Руската федерация няма да има добавена стойност.

Източник: Критично БТ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram