Китай модифицира времето, за да се бори със сушата

Изправен пред най-значимата суша в близката си история, Китай реши да модифицира времето. С технологията по „засяване на облаци“ Пекин се надява да върне дъжда и да спаси застрашените от пресъхване напоителни канали на река Яндзъ, пише China Daily.

Този сезон валежите са с 45 процента по-малко от средните за Китай и водата в основната част на реката е драстично малко. Това е проблем за земеделието на страната, защото с водите на Яндзъ се напояват милиони хектари ниви. Според икономистите сушата в Китай вече е струвала 400 милиона долара и ако продължи ще повлияе негативно на световната икономика.

Използваната от Китай технология за модифициране на времето датира от средата на миналия век. Методите по засяване на облаци могат да варират, но процесът обикновено включва впръскване на сребърен йодид или други кристални частици в атмосферата. Те имат структура, подобна на леда в облаците. Водните капки се събират около частиците и по този начин увеличават шанса за валежи.

Това далеч не е единственият път, когато Китай се е занимавал с промяна на времето. Пекин използва технология за разпръскване на облаци, за да гарантира, че честванията на стогодишнината на китайския комунизъм ще бъдат благословени със синьо небе и Слънце. Това бе направено и през 2008 година за откриването на Летните олимпийски игри.

Технологията има и военна употреба. От март 1967 г. до юли 1972 г. армията на САЩ засява облаци със сребърен йодид, за да удължи сезона на мусоните над Северен Виетнам. Операцията е считана за успех, защото удължава валежите с цели 45 дни.

Дир бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram