Китай дава 1 г. затвор за всеки нарушител в Южнокитайско море

Китай изпрати ясно предупреждение към чужденците, които се опитат да влязат в района на Южнокитайско море – стойте далече или ще бъдете наказателно преследвани, съобщава СиЕнЕн.

Предупреждението идва след подробно обяснение на решението на арбитражния съд в Хага от миналия месец, според което китайскитетериториални претенции в региона „нямат правно основание” съгласно ООН.

Пекин има претенции към почти цялата акватория, включително острови на повече от 1200 километра от китайската територия, въпреки възраженията на Филипините, Малайзия, Бруней и Виетнам.

Днес Върховният народен съвет на Китай излезе с тълкуване на съдебно решение, отбелязвайки, че има „ясна правна основа Китай да охранява морския ред, морската сигурност и интереси, и да упражнява интегрирано управление над юрисдикцията на страната в морето”.

Майкъл Дейвид, професор по право в Хонконгския университет, заяви пред СиЕнЕн, че съобщението на съда е „обезпокоително”.

Това е заплашващ намек, че ще се преследват хората, които влязат във водите, към които Китай има претенции, каза той.

Според съда в Хага Китай няма историческо право към акваторията и е нарушил суверенните права на Филипините. Съдът също постанови, че много от островите под контрола на Пекин в действителност не са острови, а рифове и скали, които не могат да пораждат териториални претенции.

Топ съдът на Китай не отговори директно на решението на арбитражния съд, но подчерта, че „правната власт е важен елемент от националния суверенитет”.

Съдът предупреди, че китайски граждани или чужденци, които са въвлечени в незаконен улов или риболов във водите ще бъдат криминално преследвани. Класифицира няколко ситуации като „незаконно влизане в китайски води”, включително престой в акваторията или повторно влизане в Южнокитайско море „след предупреждение и изгонване“. При нарушение обвиненият може да бъде вкаран в затвора за 1 година.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram