Китай втвърди тона: Независимост на Тайван означава война

Китай втвърди тона към Тайван в четвъртък, като предупреди, след като наскоро засили военните дейности край острова, че „независимостта означава война“ и че въоръжените сили действат в отговор на провокация и чужда намеса, съобщава „Ройтерс“. 

Тайван предупреди по-рано за множество китайски изтребители и бомбардировачи, влизащи в югозападната зона за идентификация на ПВО миналия уикенд, което накара Вашингтон да настоява Пекин да спре да оказва натиск върху Тайван.

Китай вярва, че демократично избраното правителство на Тайван подготвя острова към декларация за официална независимост, въпреки че президентът на Тайван Цай Инг-вен неведнъж е казвал, че вече са независима държава – Република Китай.

Запитан за последните дейности на военновъздушните сили, говорителят на китайското министерство на отбраната Ву Цян каза, че Тайван е неразделна част от Китай.

Военните дейности, извършвани от Китайската народноосвободителна армия в Тайванския проток, са необходими действия за справяне с текущата ситуация на сигурност в Тайванския проток и за защита на националния суверенитет и сигурност„, обясни той.

„Те са напълно сериозен отговор на външна намеса и провокации от силите за „тайванската независимост“. Ву добави, че „шепа“ хора в Тайван искат независимостта на острова.

Предупреждаваме елементите за тайванска независимост: Тези, които играят с огъня, ще изгорят, а тайванската независимост означава война“, коментира той.

Въпреки че Китай никога не се е отказал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол, за Пекин е необичайно да отправя такива явни, устни заплахи за конфликт.

Съветът по континенталните въпроси на Тайван заяви, че Китай трябва да си помисли внимателно и да не подценява решимостта на острова да защитава суверенитета си и да отстоява свободата и демокрацията.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че шест самолета на китайските военновъздушни сили, включително четири изтребителя J-10, са влетели в зоната за ПВО в близост до контролираните от Тайван острови Пратас в горния край на Южнокитайско море.

Китай редовно описва Тайван като най-важния и чувствителен проблем в отношенията със САЩ, които при бившата администрация на Тръмп засилиха подкрепата за острова по отношение на продажбите на оръжие, а висши служители, посещаващи Тайпе.

Правителството на президента Джо Байдън, изпълняващо длъжността си в продължение на една седмица, потвърди ангажимента си към Тайван като „твърд„, което потенциално може да породи допълнително напрежение с Пекин.

Тайван осъди заплахите и усилията на Китай за сплашване и Цай обеща да защитава свободата на острова.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram