Киев ще разследва Ройтерс заради снимка на украинска ракета, изстреляна от жилищен квартал

Агенция Ройтерс ще бъде разследвана в Украйна за публикуване на снимки, показващи противовъздушната отбрана в действие над Киев, заяви говорителят на украинските военновъздушните сили (ВВС) Юрий Игнат.

Снимки, публикувани от агенцията в неделя, показват украинските зенитни сили, които поразяват цели в околностите на столицата. Една снимка показва експлозия в нощното небе и следа от ракета, идваща от жилищен квартал. Снимката е заснета от фотографа на Ройтерс Глеб Гаранич, който се намира в Киев.

An explosion of a drone is seen in the sky over the city during a Russian drone strike, amid Russia’s attack on Ukraine, in Kyiv, Ukraine September 10, 2023. REUTERS/Gleb Garanich

„Не съм имал възможност да изучавам [снимкиите], но в крайна сметка хората, чиято работа е да се занимават с такива неща, ще се справят с тях“, каза говорителят на ВВС на Украйна Юрой Игнат, цитиран от Strana.ua.

Украинските власти наложиха строга забрана за публикуване на снимки и видеа, свързани с военните действия, включително прехващания от противовъздушната отбрана и целеви места. Нарушителите могат да получат до 12 години затвор според украинското законодателство.

В края на май украинската служба за сигурност (СБУ) съобщи, че е повдигнала обвинения на четири жени за споделяне в социалните мрежи на снимки на противовъздуши ракети над Киев. Те се признаха за виновни и бяха осъдени условно на 5 г. лишаване от свобода.

През юни СБУ заяви, че разследва 200 души за нарушаване на забраната, като в момента се водят 190 дела.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram