Католическата църква в Балтимор е малтретирала сексуално най-малко 600 деца за 60 години

Главният прокурор на Мериленд обвини служители на Католическата църква в Балтимор в сряда, че са участвали в дългогодишно прикриване на сексуалното малтретиране на над 600 деца, някои от които са били „жертва на множество насилници в продължение на десетилетия“.

Главният прокурор на щата Антъни Браун хроникира злоупотребата в доклад от 463 страници, в който се посочват имената на няколко свещеници и се описва какво се предполага, че са извършили.

„Отново и отново членовете на йерархията на Църквата решително отказват да признаят твърденията за сексуално насилие над деца толкова дълго, колкото е възможно“, според доклада.

„Когато отричането ставаше невъзможно, ръководството на Църквата отстраняваше насилниците от енорията или училището, понякога с обещания, че няма да имат по-нататъшен контакт с деца. Църковните документи разкриват с тревожна яснота, че Архиепископията е била по-загрижена за избягването на скандали и негативна публичност, отколкото за това. беше със защита на децата.“

Общо, държавата установи, повече от „600 деца са били малтретирани от 156-те души, включени в този доклад, но броят им вероятно е много по-голям“.

В доклада се казва, че определени енории са били бази на множество насилници, като енорията Свети Марк в Катонсвил, където според него 11 насилници на деца са живели и работили от 1964 до 2004 г.

Сексуалното насилие е било толкова разпространено, че не е необичайно повече от един възрастен да се насочи към млада жертва, според доклада.

„Младите хора в някои енории бяха жертва на множество насилници в продължение на десетилетия и духовенството използваше силата и авторитета на служението, за да експлоатира доверието на децата и семействата, които отговаряха за тях“, установи Браун.

Констатациите, които бяха оповестени публично след четири години разследване, илюстрираха „порочния, системен провал на Архиепископията да защити най-уязвимите – децата, които трябваше да пази в безопасност“, каза Браун в изявление.

„Въз основа на стотици хиляди документи и неразказани истории от стотици оцелели, той предоставя, за първи път в историята на този щат, публично отчитане на повече от 60 години малтретиране и прикриване“, добави той.

„Отново и отново Архиепископията избираше да защити институцията и да избегне скандал, вместо да защити децата, за които се грижи.“

Конгресмен Антъни Браун, D-Med., говори в Балтимор през 2021 г.
Антъни Браун говори в Балтимор през 2021 г. Том Уилямс / CQ Roll Call чрез AP файл
Църквата изглежда не отрича нито едно от откритията в продължителния отговор на архиепископа на Балтимор Уилям Е. Лори.

Лори нарече доклада „тъжно и болезнено напомняне за огромната вреда, причинена на невинни деца и млади хора от някои служители на Църквата“.

„Подробните разкази за малтретиране са шокиращи и изгарящи душата“, каза той. „За повечето е трудно да си представят, че такива зли действия наистина са се случили. За оцелелите жертви навсякъде знаят трудната истина: тези зли действия наистина са се случили.“

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram