Канадското правителство ще плаща за евтаназия на хора, които са „твърде бедни, за да живеят достоен живот“

Политиката за прилагане на евтаназия се отваря и към хора, които не са терминално болни

Накратко:

•    Канадското правителство ще плаща на хора, които са „твърде бедни, за да живеят достоен живот“, да се самоубият или, според медицинския термин, да бъдат евтаназирани.
•    Канада разширява програмата си за медицинска асистенция за смърт, която досега беше избор само за хора с определен тип продължителни заболявания.
•    Програмата предвижда здравните власти да предоставят лекарство, което да бъде насочено към умишлено убиване на човек, по негово желание, пише The Post

Още за канадската програма за асистирана смърт:

•    Правителственият уебсайт на Британска Колумбия: „Медицинска асистенция за смърт предоставя на хора, които изпитват непоносимо страдание поради тежко и непоправимо (нелечимо) медицинско състояние, възможност да сложат край на живота си с помощта на лекар или медицинска сестра.“

•    „Медицинска асистенция за смърт се предоставя само на правоимащи лица. За да се гарантира сигурността при предоставянето на тази услуга, е създадена система от предпазващи правила, която да защитава уязвими хора и да подпомага всички хора да вземат информирано решение“, казва сайтът.
•    Доскоро човекът, получаващ услугата, трябваше да бъде включен в спонсорирана от правителството здравна програма, да бъде на поне 18 години и да е ментално компетентен, да е направил доброволно запитване за асистирана смърт, да е дал информирано съгласие за потенциални палиативни мерки, да има „тежко и непоправимо (нелечимо) медицинско състояние“ и да е подложен на физическо и психическо страдание, което е непоносимо за него и не може да бъде облекчено по начин, който е приемлив за него.“

История:

•    През 2015 г. Канадският върховен съд отхвърля дългогодишната забрана за асистирано самоубийство и само година по-късно парламентът приема закон, позволяващ медицинска асистенция за смърт.
•    Програмата е насочена към хора, чиято смърт е „разумно предвидима“. Пет години по-късно обаче, „разумно предвидимият“ език е изоставен, както и изискването за терминално заболяване. Много са случаите, в които хора с хронични заболявания избират асистирана смърт, тъй като не могат да си позволят разходите за лечение или за други съществуващи възможности за облекчаване на състоянието им.

Източник: americanfaith.com

Превод за „Гласове“: Екатерина Грънчарова

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram