Канада няма да хвърля армията срещу демонстрантите

Канадското правителство няма да използва войски срещу шофьори на камиони, чиито почти едноседмични протести срещу задължителната ваксинация спряха движението в централната част на Отава. Това заяви премиерът Джъстин Трюдо в четвъртък, цитиран от „Ройтерс“.

Повече от 200 камиона и други превозни средства блокираха пътищата в центъра на столицата от миналия петък в безпрецедентен протест за канадските стандарти.

Организаторите планират да проведат подобни протести в Торонто и Квебек Сити по-късно тази седмица.

Има и жителите на Отава, които са ядосани, че местната полиция до голяма степен наблюдава демонстрациите, вместо да се намесва, за да ги разбие. Няколко души по улиците на Отава са развявали нацистки знамена, тормозели малцинствата и заплашвали репортери.

Шефът на градската полиция в сряда посочи, че оръжията се внасят контрабандно в протеста и каза, че използването на военни е опция, но Трюдо отхвърли идеята.

„Не става дума за изпращане на армия“, каза той.

Някои демонстранти настояват Трюдо да бъде отстранен от власт на основание, че е превишил правомощията си.

„Това е неприемливо. Време е тези хора да се приберат у дома“, каза Трюдо пред репортери.

Полицията в Отава, която е извършила само три ареста до момента, издаде 30 пътни фиша в сряда.

Камионерите планират протести по-късно тази седмица в Торонто, най-големият град в Канада, и Квебек Сити на фона на нарастващото разочарованието от почти две години ограничения, наложени за борба с COVID-19.

Премиерът на Квебек Франсоа Лего каза, че властите няма да толерират никаква хаос. Кметът на Квебек Бруно Маршан каза пред радиостанция, че „има уроци, които трябва да се научат от Отава“.

Изглежда, че либералите на Трюдо ще имат политическа полза от протестите, които разцепиха официалната опозиционна Консервативна партия. Тя свали лидера Ерин О’Тул в сряда, позовавайки се на лошото представяне на изборите миналия септември и първоначалната му подкрепа за протестите.

Бившият лидер на консерваторите Андрю Шеер и други парламентаристи по-късно позираха с шофьори на камиони, ход, който кметът на Отава Джим Уотсън нарече „абсолютен позор“.

Бившият министър от консервативния кабинет Крис Александър каза, че се срамува от „позорните и непростими“ действия на някои законодатели.

Трюдо отхвърли идеята да бъде свален няколко месеца след като спечели трети поредни избори срещу консерваторите.

Трюдо каза в понеделник, че канадците са отвратени от поведението на някои протестиращи срещу задължителната COVID-19 ваксинация в Отава. Той отсече, че протестите няма да го уплашат.

В Канада 80% от населението е напълно имунизирано.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram