Камарата на представителите подкрепи импийчмънт на Тръмп

Камарата на представителите на САЩ подкрепи в сряда отстраняването на президента Доналд Тръмп в рамките на процедурата по импийчмънт. Ръководителят на Белия дом е обвинен в злоупотреба с власт и възпрепятстване на разследването на Конгреса, съобщи ТАСС. 230 депутати гласуваха в подкрепа на първата точка на обвинението, 197 гласуваха против, един се въздържа. 229 гласа подкрепиха второто обвинение, 198 конгресмени гласуваха против, един също се въздържа.

Снимка: Ройтерс


Сега обвинението трябва да бъде внесено в Сената, където процедурата ще се превърне в съдебен процес. Той ще бъде воден от председателя на Върховния съд на САЩ, а сенаторите изпълняват ролята на съдебни заседатели.

За да бъде обявен импийчмънт, са необходими поне две трети от гласовете на сенаторите (най-малко 67). Поради тази причина при сегашния състав на Сената вероятността за гласуване в полза на импийчмънт на практика намалява до нула, тъй като републиканците заемат 53 от 100-те места в горната камара на Конгреса, уточнява ТАСС.


Процедурата по импийчмънт на държавния глава е била инициирана преди само три пъти в историята на Съединените щати. Срещу президента Андрю Джонсън (през 1868 г.), Бил Клинтън (през 1998-1999 г.) и Ричард Никсън (през 1974 г.). Джонсън и Клинтън бяха оправдани от Горната камара на Конгреса. Никсън подаде оставка преди изслушването.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram