Какво има в катакомбите под „Азовстал“, което блокира щурма

В Мариупол има цял подземен град под завода „Азовстал“, който силно пречи на щурма. Това заяви съветникът на лидера на правителството на самопровъзгласилата се република ДНР Ян Гагин. 

По думите му „Азовстал“ е огромен завод, построен още по времето на СССР, чиято площ е съпоставима с Мариупол. Заводът разполага със свои комуникации и пътища. 

Гагин подчертава, че заводът е бил строен с отчитането на вероятността за бомбардировки и блокади. Освен това, той също може да издържи на ядрен удар. Освен това, под Мариупол се намира фактически още един град с подземни комуникации. В момента в завода се намират хиляди бойци с цял оръжеен арсенал и цял парк бронирана техника.  

„Затова операцията върви доста бавно, на пръв поглед, но от друга страна, трябва да се знае, че ние не може да рискуваме хората“, подчерта Гагин. Той заяви, че на територията на „Азовстал“ постоянно се водят артилерийски дуели.  

По-рано британският наемник Ейдън Еслин, който се предаде на руските военни в Мариупол, разказа, че на територията на „Азовстал“ може да се намират чуждестранни офицери. 

БЛИЦ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram