Икономическият съветник на Путин подаде оставка, обяви края на либерализма

Андрей Иларионов, икономически съветник на президента Путин и последен „символ на либерализма“ в администрацията на руския президент, е подал оставка, съобщи АФП.

Според Иларионов е било съвсем различно да се работи в Русия преди 6 години, но днес страната вече е престанала да бъде „политически свободна“.

От Кремъл са съобщили, че президентът Путин е приел оставката.

44-годишният Иларионов, известен с прямата си реч, повече от година критикува възхода на автокрацията във висшите кръгове на управление.

„Преди шест години, когато поех поста, се посветих на задачата да създам условия за икономическа свобода в Русия. От една година е ясно, че икономическата политика и дори икономическият модел на страната са се променили“, обяснява Иларионов.

В началото след 2000 г. Путин се вслушваше много в мнението на считания за експерт по макроикономика Иларионов, убеден защитник на съкращаването на ролята на държавата в икономиката. Иларионов настоя върху необходимостта от намаляване на държавните разходи и от създаване на фондове, в които да се влагат приходите от високите цени на петрола.

Влиянието му в Kремъл обаче намаля за сметка на това на поддръжниците на засилване ролята на държавата.

В края на 2004 г. той определи като „измама на годината“ аферата Юкос, която позволи на властта да си възвърне основните активи на най-голямата руска петролна компания. В едно от последното си изказвания Иларионов заяви, че Русия вече не е „свободна и демократична“.

През януари Путин му отне функцията на представител на страната в Г-7. Въпреки това президентът го остави на поста икономически съветник, главно за да успокои чуждите правителства и международните инвеститори, които ценят Иларионов заради либералните му възгледи.

Инвестор бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram